Redactie Kookfans

Wist jij al dat deze etenswaren gevaarlijk kunnen zijn tijdens een zwangerschap?

Dat je tijdens een zwangerschap maar beter de wijntjes links kunt laten liggen, wist je ongetwijfeld al. Maar er zijn allerlei andere voedingsmiddelen die je maar beter kunt vermijden. Zo voorkom je problemen voor jezelf én voor de kleine!

Vlees

Een belangrijke regel voor eten tijdens je zwangerschap is dat je onnodige risico’s wilt voorkomen. Dit betekent dat je altijd zeker moet weten dat vlees echt goed verhit is, zodat bacteriën en schadelijke stoffen eruit zijn. Dat betekent: geen tartaar (dus ook geen filet américain!) of rauwe plakjes vleeswaren. Ze zijn lekker om op te snacken, maar beter niet tijdens je zwangerschap. Hier kunnen namelijk bacteriën inzitten, zoals listeria en de parasiet Toxoplasma gondi.

Vis

Helaas is er ook slecht nieuws als je van sushi houdt. Ook voor vis geldt namelijk dat je dit het beste alleen kunt eten als het echt goed verhit is. Vette vis eten kán hartstikke gezond zijn voor zowel moeder als kind. Kweekvis zoals forel en zalm zijn een prima optie tot maximaal twee keer per week – maar dan alleen na goed verhitten. Eet echter liever niet de wilde variant. Ook vacuümverpakte gerookte vis kun je beter links laten liggen. Vissoorten zoals baars, bot, garnalen, karper, krab, tonijn, makreel, paling, of sardine kun je ook beter volledig laten staan.

Zuivelproducten en eieren

Bovendien geldt dat je ook met zuivelproducten moet oppassen. Zachte kazen van rauwe melk kunnen bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s opleveren. Deze herken je aan de woorden ‘au lait cru’ op het etiket. Met ‘rauwe melk’ bedoelen we melk die niet gepasteuriseerd is. Gewone melk uit het zuivelschap in de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en kan geen kwaad. Ook met zuivelvervangers kun je beter oppassen. Hiervoor geldt dat te grote hoeveelheden van sojaproducten slecht kunnen zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Daarom: niet meer dan 4 glazen of schaaltjes (150 ml) van sojadrink of yoghurt per dag.

Drankjes

Naast alcohol en zuivel(-producten) is het belangrijk dat je ook met ander drinken oppast. Zorg sowieso dat je genoeg water drinkt. Met cafeïnehoudende drankjes moet je oppassen. Ga uit van maximaal 200 milligram cafeïne per dag. Dit komt neer op ongeveer twee kopjes koffie. Onthoud dat ook thee cafeïne bevat, waarvan zwarte thee het meeste. Dus switch bijvoorbeeld naar een lekkere groene of witte variant, die bevatten namelijk minder cafeïne.

Eetpatroon

En dan ten slotte: moet je nu eigenlijk eten voor twee als je zwanger bent? Het Voedingscentrum is er duidelijk over: dat hoeft niet. Je lichaam is namelijk erg slim en gaat simpelweg efficiënter om met wat je eet. Het is waar dat je lichaam meer energie verbruikt om voor de groei van de baby te zorgen. Maar dat compenseer je vanzelf: aan het einde van je zwangerschap ben je immers minder mobiel. Het andere uiterste is overigens ook geen goed idee: lijnen of diëten tijdens je zwangerschap kun je beter niet doen.

Lees ook: Altijd trek? Deze 6 dingen kunnen dat veroorzaken

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Pexels, Matilda Wormwood