Christel

Zou wel leuk zijn…

Het drinken van zoethoutthee is goed voor je gezondheid, de een gelooft er heilig in en een ander zet kanttekeningen bij deze uitspraak. Wat is nou waar? Diëtist Mara Looij van DieetPlaneet legt aan Elle Eten uit wat waar is.

Baat het niet, dan schaadt het niet.

Hoe zit de vork in de steel?

Zoethoutthee zou niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens gezond. Is dit waar? “Frisdrank, sappen en andere gezoete dranken bevatten allemaal suiker. Een groot voordeel van thee, dus ook van zoethoutthee, is dat er geen suiker in zit, als je dat er tenminste niet aan toevoegt! Zoethout wordt vaak gebruikt bij hoest, keelpijn, verkoudheid en virussen. Er worden daarbij nog allerlei andere gezondheidsvoordelen aan toegeschreven. Het zou helpen tegen kanker, maagklachten en vermoeidheid. Maar er is géén wetenschappelijk bewijs dat het ook daadwerkelijk helpt.” Goed, zoethoutthee is een verantwoordelijkere keus dan frisdrank. Of toch niet? De Looij legt ook de nadelen van het warme drankje uit.

Nadelen

De diëtist legt uit dat de thee de stof glycyrrhizine bevat, een stof die de bloeddruk verhoogt. “Door deze stof houdt het lichaam vocht vast waardoor de bloeddruk stijgt”. Per direct stoppen met het drinken van zoethoutthee is niet nodig. Als je een keer te veel thee hebt gedronken hoef je ook zeker niet in paniek te raken, want het effect is tijdelijk. “Glycyrrhizine is een natuurlijke smaakstof die vijftig keer zoeter is dan kristalsuiker. Daarom vinden we het waarschijnlijk zo lekker.” Wist je dat we in Nederland relatief gezien veel glycyrrhizine binnenkrijgen? Dit stofje zit ook in drop en dit snoepje wordt veel verorberd in ons kikkerlandje. Het stofje wordt overigens aan alles toegevoegd wat een dropsmaak heeft.

Wanneer moet je oppassen?

Onder het mom: voorkomen is beter dan genezen, is het raadzaam om niet te veel zoethoutthee te drinken. Helemaal als je een hoge bloeddruk hebt. Ben je dol op zoethoutthee? Drink dan niet meer dan twee kopjes per dag, mits je er geen drop bij eet. Kun je de dropjes of andere voedingsmiddelen waar zoethoutwortelextract voor wordt gebruikt niet weerstaan? Beperk je zoethouttheeconsumptie dan tot één kopje per dag.

In een notendop: je kunt zoethoutthee prima af en toe drinken, maar bestempel het niet als supergezond.

Lees ook: Alle mosterdsoep-liefhebbers opgelet: zo maak je een tosti mosterdsoep

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels