Roos

Laat je buren een kijkje nemen in je koelkast! 

Het blijft een lastig dingetje: je gaat op vakantie, maar wil in de week ervoor ook normaal kunnen eten. Grote kans dat je uiteindelijk naar je vakantieoord vertrekt met nog een volle koelkast. Je bent niet de enige met dit ‘probleem’, aangezien wij Nederlanders een kei zijn in het verspillen van voedsel vóórdat we op vakantie gaan. Dus, hoog tijd om daar verandering in te brengen! Wij geven je een aantal tips om voedselverspilling te voorkomen.

Het is namelijk zonde om je eten weg te gooien!

Volle koelkast

Het Voedingscentrum vraagt aandacht voor verspilling van voedsel voor alle vakantiegangers die op het punt staan te vertrekken. Tip nummer één is daarom: probeer goed te plannen. Maak een lijstje met gerechten die je in de week voor je vakantie gaat eten en kijk wat je nog in huis hebt om dit te kunnen bereiden. Heb je vlak voor je vertrek toch nog wat verse producten in de koelkast? Probeer hier een maaltijd van te maken die je in kan vriezen, of vries de producten los in.

De buren

Wanneer je veel producten als eieren en zuivel in de koelkast hebt staan, kan je dit niet invriezen. Aangezien dit soort producten snel over datum raken, kan je dit weggeven aan bijvoorbeeld je buren. Heb je echt veel eten in huis voordat je op vakantie gaat? Maak dan een extra grote hoeveelheid en nodig je buren uit om gezellig mee te eten. Zo gooi je geen voedsel weg en heb je extra gezelligheid.

Ontbijtbuffetten

Expert voedselverspilling Toine Timmermans gaf in het tv-programma Nieuwsuur aan dat er ook op vakantie trucjes zijn om voedselverspilling te voorkomen. Zo gaf hij als tip om tijdens een ontbijtbuffet juist de kapjes van het brood op te eten, aangezien deze vaak net zo lekker zijn als een gewoon sneetje, maar door veel hotelgasten niet gegeten worden. “Daarnaast zie je vaak dat er tijdens het opruimen van zo’n buffet veel eten wordt weggegooid. Vraag altijd of je wat mag meenemen voor de lunch. Mijn ervaring is dat daar positief op wordt gereageerd”, aldus Timmermans.

Doggybag

Waar het in Nederland nog niet in elk restaurant even gebruikelijk is om een restje van je hoofdgerecht mee te nemen, is dit in andere landen helemaal niet raar. Volgens Timmermans is het verstandig om te vragen om een doggybag, aangezien je dit restje de volgende dag als ontbijt of lunch kan eten. Daarnaast adviseert hij om even te spieken op andermans tafel om te bekijken hoe groot de hoofdgerechten zijn. Zie je dat dit flinke porties zijn? Deel dan een gerecht, zodat er minder eten wordt verspild.

Lees ook: Een ijsje eten in Rome? Je kan er een boete van 250 euro voor krijgen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash