Voor eens en altijd af van die cravings
Die onweerstaanbare trek in chocola of koekjes is meestal onmogelijk te onderdrukken. En beloof je jezelf maar één koekje te eten, heb je voor je het doorhebt al toegegeven aan je eetbui en is het hele pak leeg. Hoe voorkom je dat verlangen naar ongezond snacken?
Ontbijten
De grote boosdoener in dit verhaal is een schommelende bloedsuikerspiegel. Door die schommeling kan ons lichaam het signaal krijgen dat we moeten eten, terwijl we juist net gegeten hebben. Wanneer je de dag begint met een goed ontbijt, kun je voorkomen dat je de hele dag lekkere trek hebt. Een ontbijt dat rijk is aan vezels, eiwitten en onverzadigde vetten helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Verruil je crackertje met hagelslag eens voor een volkorenbroodje met ei, havermout met yoghurt of kwart met fruit en noten. Door zeker te weten dat je ontbijt rijk is aan eiwitten, vezels en gezonde vetten zul je je ook langer vol voelen.
De tien-minuten-actie-regel
Wat we ook allemaal wel herkennen is de zin in iets zoets nadat we iets hartigs hebben gegeten. Dit heeft ook weer te maken met die schommelingen in je bloedsuikerspiegel, en met de voedingswaarden van de maaltijd die je net hebt gegeten. Rijst, pasta of aardappelen bevatten bijvoorbeeld veel snelle koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt, dus blijft het maar schommelen. Echter kan die trek naar zoet ook een gewoonte zijn, omdat je altijd hebt gereageerd op deze impuls van je lichaam. In dat geval kan je de tien-minuten-actie-regel gaan toepassen. Je geeft dan niet toe aan je zoete drang, maar stelt het uit. Je kunt iets gaan doen om jezelf af te leiden zoals een wandeling of een huishoudelijk klusje. Je zal snel merken dat na die tien minuten de drang naar zoetigheid al flink is afgenomen.
Een alternatief
Je hoeft natuurlijk niet alle snacks af te zweren. Dat koekje inruilen voor een gezond alternatief is nog steeds een beloning, maar dan een meer bewuste! Een stukje bananenbrood, fruit of handje nootjes is al een veel betere snack. Enne, je scoort er ook nog wat extra voedingsstoffen mee. Hallo extra eiwitten en vezels!
Denk in de toekomst
Probeer jezelf eens in te beelden hoe je je voelt over een kwartier, wanneer je die hele zak chips hebt weggewerkt. Nu denk je misschien vanuit een lekkere trek, maar hoe is dat nadat je die zak leeg hebt? Dan ben je teleurgesteld dat je weer hebt toegegeven aan die craving, en bovendien ben je misschien zelfs misselijk omdat je overvol zit. Van die gedachte wordt niemand blij! Probeer dus eens wanneer je de neiging hebt tot snacken te denken aan hoe je je achteraf voelt als je eraan toe hebt gegeven. Misschien dat het je helpt!
Genoeg eten
De neiging tot snacken kan ook ontstaan omdat je simpelweg te weinig heb gegeten gedurende de dag. Je lichaam heeft dan een tekort aan energie, dus dat het dan vraagt om eten is natuurlijk heel logisch. Zorg ervoor dat je over de gehele dag genoeg eet, en ga voor voeding waar je brandstof uit kunt halen. Je zult zien dat je ‘s avonds dan een stuk minder zin hebt om dat hele pak koekjes nog weg te werken!
Lees ook: Déze voedingsmiddelen zitten vol antioxidanten
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels