Nooit meer met de verkeerde wijn naar huis!
Als je ons vraagt wat we proeven als we een slokje wijn drinken, dan hebben we werkelijk waar geen idee. Ook kennen we twee witten wijnen; een Sauvignon Blanc en een Chardonnay. Verder rijkt onze kennis niet echt. Ben jij ook geen wijnkenner en zie je door de bomen het bos niet meer als je voor het wijnschap staat? Dan zijn deze tips echt iets voor jou!
Dagblad Metro sprak met Gijs Groenevelt van Grapedistrict, die een aantal tips deelde voor het uitkiezen van een goede wijn.
Wijntip 1
Kies nooit de goedkoopste wijn! “In de categorie van 4 tot 7 euro maakt het veel verschil of je een fles wijn van een euro meer of minder neemt,” vertelt Gijs. Volgens hem zit elke cent die je meer betaalt in de wijn zelf, want de vaste kosten voor de wijn (de fles, het label en de accijnzen) zijn allemaal hetzelfde. Neem je altijd de goedkoopste wijn? Koop nu dan eens een wijn van een euro meer. Je zult het verschil merken!
Wijntip 2
Varieer! Koop jij ook altijd dezelfde fles wijn omdat je zeker weet dat je die lekker vindt? Probeer eens te variëren, want als je die wijn zo lekker vindt dan is de kans groot dat je andere wijnen met een soortgelijke druif ook heel lekker vindt. Om uit te zoeken welke druif het precies is die jij lekker vindt en welke andere druiven – en wijnen – je misschien ook lekker vindt, kun je de online smaaktest van Grapedistrict doen.
Wijntip 3
Ontwikkel je eigen smaak! Vind jij het ook zo lastig om te omschrijven welke smaken je precies lekker vindt? Probeer het toch, want door dit te benoemen zeg je heel veel over welke wijnen je lekker vindt. Houd je bijvoorbeeld overwegend van zoete smaken, dan is de kans groot dat je een lichtzoete wijn echt lekker vindt. Houd je van bitter lemon, geef dan in een slijterij of restaurant aan dat je fan bent van een bittere smaak. Zo krijg je altijd de wijn die jij lekker vindt!
Wijntip 4
Eten verandert de smaak van je wijn (en vice versa). Drink je een licht en zomers wijntje op een zonovergoten terras, dan kan de wijn heerlijk smaken. Drink je echter dezelfde wijn bij een biefstuk met een stevige saus, dan kan het wijntje een beetje smakeloos worden. Probeer dan ook een complementerende wijn te nemen; eet je een witte vis met een lichte saus, dan volstaat een soepele en lichte wijn. Eet je echter kruidige gerechten, dan kun je beter een wat zwaardere wijn nemen.
Wil je weten wat voor smaken – en wijnen – bij jou passen? Doe dan de online smaaktest van Grapedistrict!
Bron: Metro | Beeld: Pexels