Wij leggen het je uit
Chiazaad is een ingrediënt dat we steeds vaker terugzien komen in maaltijden. Het zogeheten ‘superfood‘ blijkt namelijk een aantal gezondheidsvoordelen te hebben. Maar hoe gezond is het daadwerkelijk?
Gezondheidsvoordelen
Chiazaad heeft natuurlijk niet voor niets de titel ‘superfood‘ gekregen. Superfoods zijn namelijk voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten. Chiazaad bevat behoorlijk wat omega 3 en is mineraalrijk. Zo bevatten de zaadjes magnesium, calcium, kalium, ijzer en selenium. Daarnaast is chiazaad ook nog eens vezelrijk, wat weer goed is voor je spijsvertering.
Maar daarmee zijn we er nog niet. Chiazaden zijn namelijk een plantaardige eiwitbron die alle essentiële eiwitten bevat. Deze eiwitten zijn weer goed voor je lichaam, omdat je het niet uit jezelf kunt aanmaken. Het moet dus uit voedingsmiddelen worden gehaald.
Nadelen
Als we alles op een rijtje zetten, kunnen we tot de conclusie komen dat chiazaad veel gezondheidsvoordelen bevat. Toch stelt het Voedingscentrum dat een voedingsmiddel met alleen maar gezondheidsvoordelen niet bestaat. Zo bevat chiazaad bijvoorbeeld nauwelijks vitaminen en kun je het beter niet eten als je een lage bloeddruk hebt, omdat het een bloed verdunnende werking heeft. ‘Blijf dus gevarieerd eten bij superfoods‘, luidt het advies.
Bereiden
Nu we weten wat de gezondheidsvoordelen en -nadelen zijn van chiazaad, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je deze zaadjes gebruikt in je eten. Doordat chiazaad geen smaak heeft, kan het voor veel gerechten gebruikt worden. Daarnaast zetten de zaadjes uit als ze in aanraking komen met vocht, wat ze dus een perfect bindmiddel maakt. Los het chiazaad bijvoorbeeld op in melk, water of yoghurt. Je zult zien dat er een slijmlaagje ontstaat. Deze laag is goed voor de voeding van je goede darmbacteriën én helpt je om je suikerspiegel in balans te houden. Ben je niet zo’n fan van yoghurt of melk? Voeg de chiazaden dan toe aan een smoothie, salade of strooi ze over je boterham. Je kunt er alle kanten mee op!
Lees ook: Hoe gezond zijn vleesvervangers eigenlijk?
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.
Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels