Hierna doen we het nooit meer ‘verkeerd’
In Japan eten ze al decennialang sushi, maar inmiddels is het over de hele wereld ontzettend populair – en ook in Nederland zijn de Japanse rijstrolletjes een grote hit. De kans is daarom groot dat jij graag sushi bestelt of af en toe naar een sushi-restaurant gaat. De kans is echter óók groot dat je het heel anders eet dan eigenlijk hoort…
1. Eet de vis in een bepaalde volgorde
Door de vis van licht naar zwaar te eten, heb je volgens Froot de beste smaakervaring. Op die manier overmeesteren de zware smaken de lichte smaken niet, en geniet jij evenveel van ieder stukje sushi. Volgens Froot is dit de volgorde: witte vis – zilveren vis – rode vis – zalm – vette vis – sushi met ei.
2. Gebruik je sojasaus op de juiste manier
Doop jij je sushi altijd met de rijst-kant in de sojasaus (en dan ook extra lang zodat je het doorweekt van de sojasaus op kunt peuzelen)? Fout! Dit is absoluut niet de bedoeling volgens de Japanners. Je zou je sushi namelijk met de vis-kant in de sojasaus moeten dopen. En maar een klein dipje, omdat je door te veel sojasaus de smaak van de vis minder goed proeft.
3. Eet tussendoor een stukje gember
De roze plakjes gember liggen er niet voor de sier. Het is de bedoeling om dit soms tussen de sushi’s door te eten, zodat je de smaak neutraliseert.
4. Wrijf niet met je eetstokjes tegen elkaar
Volgens de traditionele Japanse eetgewoontes is het onbeschoft om met je eetstokjes langs elkaar te wrijven. Volgens Froot wordt dit opgevat als een manier om de stokjes te beschadigen en aan de chef duidelijk te maken dat zijn servies goedkoop is. Mocht je niet goed met de stokjes overweg kunnen, dan is het een beter idee om de sushi met je handen te eten.
Ook lekker: Recept: moderne stamppot in de vorm van sushi
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Happy in Shape, Froot | Beeld: Unsplash, Tamas Pap