Zo krijg je twee gelijke stukken spaghetti
Wie wel eens een grote pan met spaghetti heeft gekookt kent het probleem: de spaghettislierten zijn veel te lang om in de pan te passen en je moet ze altijd in stukjes breken om ze te kunnen koken.
Ongelijke stukken
Als je ongekookte spaghettislierten breekt, dan is de kans groot dat je met twee ongelijke stukken eindigt. Hoe kan het toch dat je nooit in staat bent om de spaghettislierten in twee gelijke stukken te breken? Onderzoekers vroegen zich dit ook af en ontdekten wat de reden is van het fenomeen. Ze ondervonden dat er na de eerste breuk trillingen ontstaan die er op hun beurt voor zorgen dat de spaghetti in meerdere stukken breekt.
Hoe moet het wel?
Gewoon met de handen breken bleek dus niet te lukken, waarna twee Amerikaanse studenten aan het Massachusetts Institute of Technology onderzoek deden naar de manier waarop spaghetti wel in twee stukken gebroken kon worden. De studenten gebruikten tijdens het experiment een machine met twee klemmen waartussen ze een spaghettisliert bevestigden. De ene klem draaide in het rond, terwijl de andere klem naar binnen bewoog zodat het stokje zou breken. De conclusie? Als het spaghettistokje 360 graden gedraaid is en het met drie millimeter per seconde gebogen wordt krijg je twee even grote stukken.
Goed koken
Maar goed, niemand heeft er natuurlijk het materiaal of de zin voor om de stokjes op de millimeter precies te draaien en te breken. Wil je de spaghetti wel in een keer goed koken? Neem dan een hele grote pan met water waar de slierten wel in hun geheel in passen. Of je moet het toch doen met allemaal kleine, ongelijke stukjes spaghetti.
Lees ook: Witte ui, rode ui, gele ui en sjalotjes: welke gebruik je waarvoor?