Tjitske

Zeven tips om minder zout te eten

Zout is lekker om ons eten op smaak te brengen, maar het is niet erg gezond. Te veel zout zorgt voor een hoge bloeddruk, dus veel mensen is opgedragen om te minderen met de zoutinname. Zout zit in heel veel eten, ook als je het niet verwacht. Het is een grote smaakmaker en het activeert ook andere smaken. Wil je minderen met zout? Hier zijn zeven tips.

Veel mensen eten te veel zout.

1. Natrium

Een ding is belangrijk om te onthouden: zout is zout. Er worden heel veel producten aangeboden die claimen dat ze gezonder zijn dan zout, zoals Himalayazout, zeezout of Keltisch zout. Hoe duur of bijzonder het zout ook is, het blijft hoog in natrium wat het boze ingrediënt in zout is. Vermijd dus ook deze producten zoveel mogelijk als je minder zout wilt eten.

2. Koken

Bij het koken is het erg belangrijk om rekening te houden met het toevoegen van zout. Kies er dus voor om zelf te koken in plaats van kant-en-klaar-maaltijden te eten. Ook zit er veel zout in pakjes en zakjes waarmee je bijvoorbeeld saus maakt of vlees kruidt. Ook veel potten saus uit de supermarkt bevatten veel zout. Maak dus je eigen sauzen en gerechten waarbij je zelf kunt kiezen hoeveel zout je toevoegt. Breng je eten liever op smaak met kruiden.

3. Smaak

Zoals we bij de vorige tip al aangaven, kun je beter kruiden gebruiken dan zout. We snappen dat je eten soms niet zo lekker smaakt omdat het flauw is zonder zout. Maar, als je de juiste kruiden toevoegt wordt je eten heel lekker zonder dat je het zouter moet maken.  Ook het toevoegen van knoflook en ui helpt hierbij, dit geeft veel smaak. Ook (gedroogde) peper kan helpen.

4. Geen zeezout

Als je toch graag zout toe wilt voegen aan je eten, kies dan voor fijn zout. Als je grof zeezout gebruikt (ook al maal je het), dan voeg je ongemerkt veel meer zout toe dan als je normaal, fijn zout zou gebruiken. Er bestaat ook zout waarin een deel van het natrium is vervangen door kalium en magnesium. Dit is iets beter voor je bloeddruk. Kalium kan wel weer een negatief effect hebben om je nieren, dus overleg dit eerst met een arts als je denkt dat het problemen kan opleveren voor jouw gezondheid.

5. Eet binnen de Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum geeft als advies om zoveel mogelijk binnen de Schijf van Vijf te blijven. Hier staan vooral verse producten in, dus zo vermijd je al snel toegevoegd zout. In sommige etenswaren, zoals brood, kaas, vis en peulvruchten is wel zout toegevoegd. Eet dit met mate, want het levert wel goede voedingsstoffen. Vermijd eten met weinig voedingswaarde maar waar wél veel zout in zit zoals saus, snacks, koeken en gebakjes als je minder zout wilt eten.

6. Lees het etiket

Als je bewust omgaat met je voeding en graag wilt letten op je natriuminname doe je er goed aan om altijd verpakkingen te checken. Er is vaak zout toegevoegd aan bewerkt vlees zoals gehakt en worst. Bekijk dus de verpakking om te vergelijken welk product het minste zout bevat. Door te vergelijken kan je gauw minder zout binnenkrijgen.

7. Houd een dagboek bij

Om je bewust te worden van wat je eigenlijk eet, kan het handig zijn om een eetdagboek bij te houden. Hier zijn veel handige apps en websites voor. Deze apps tellen ook automatisch je natriuminname, waardoor je een beter inzicht krijgt in wat je eigenlijk eet. Zo kun je zien wat de boosdoener is en hier bewuster mee omgaan.

Lees ook: Ze legt een theezakje bij de vuile afwas, als je ziet waarom ga je het meteen ook doen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Pixabay