Is zeezout gezonder dan tafelzout?
Zout: ons lichaam heeft het hard nodig om te overleven, zout houdt de hoeveelheid bloed en vocht in ons lichaam op peil. Maar je moet erg oppassen dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Inname van te veel zout kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Er zijn veel soorten zout te koop: gewoon zout, zout zonder jodium, himalaya-zout, zeezout… We hebben weleens gehoord dat zeezout gezonder is dan ‘gewoon’ tafelzout, maar is dat wel zo? Zeezout is in ieder geval een stuk prijziger dan tafelzout. Het kan soms wel 19 keer duurder zijn. Opmerkelijk, want er is bijna geen verschil in te vinden. In beide zoutsoorten zit ongeveer evenveel natrium, een belangrijk bestanddeel van zout. Natrium kan de bloeddruk verhogen, zeker als je er te veel van binnenkrijgt.
Mineralen
Het enige verschil zit in de mineralen. Zeezout bevat een klein beetje meer mineralen zoals calcium en magnesium. Echter, het aandeel van mineralen in zeezout heeft geen merkbaar positief effect op je nieren, bloeddruk en hart- en vaatstelsel. Daarnaast wordt het op een andere manier gewonnen. Conclusie: zeezout is niet gezonder dan tafelzout, het klinkt alleen wat verantwoorder!
Bron: Libelle, Voedingscentrum | Beeld: pxhere