Maayke

Het doet ontzettend veel goeds voor je lichaam

Een lekker stukje zalm op z’n tijd is heerlijk. Zo past gerookte zalm perfect in een salade of is het heerlijk op brood en is een stukje gebakken zalm verrukkelijk bij het avonddiner. Eet jij regelmatig zalm? Dan hebben we goed nieuws voor je! Dit zijn namelijk alle positieve gezondheidsvoordelen van het eten van zalm. 

Gooi dit weekend maar een extra stukje zalm op de barbecue!

Immuunsysteem

De combinatie van omega-3’s, selenium en vitamine A en D zijn essentieel voor het verbeteren van het immuunsysteem, zowel op korte als op lange termijn. Als je minstens twee porties zalm per week eet, verminder je het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en de achteruitgang van het cognitieve vermogen.

Magere eiwitten

Vette vissoorten, met name zalm is een uitstekende bron van eiwitten. Slechts één portie van 4 gram bevat al 26 gram eiwit, wat je kan helpen bij het opvullen van een lege maag én het verlangen naar eten. Je bent langer verzadigd na het eten van dit stukje vis dan na het eten van vlees.

Hersenstimulatie

Zalm zit vol met omega-3 vetzuren, vitamine B12, selenium en choline. Al deze belangrijke voedingsstoffen zijn gekoppeld aan het verbeteren van de hersenfunctie, cognitie en de neurologische gezondheid van ons lichaam.

Helpt het hart

De meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen helpen het cholesterol te verbeteren, een belangrijke indicator voor het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien is het een bron van kalium, een belangrijk mineraal voor het balanceren van de bloeddruk en het bevorderen van de gezondheid van het hart.

Gewichtsverlies

Dankzij het magere eiwit en de meervoudig onverzadigde vetten kan deze vette vis ervoor zorgen dat je langer vol zit en de behoefte om naar de koekjespot de grijpen verminderen. Zorg ervoor dat je calorie-beladen toppings zoals sauzen, paneermeel of frituren van de vis weg laat. Dit voorkomt dat je te veel calorieën inneemt tijdens de maaltijd.

Zwangerschap

Het eten van zalm tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding kan de hersenontwikkeling van het kind ondersteunen. Waarom? Een belangrijke reden is dat zalm vol zit met DHA, een soort meervoudig onverzadigd vet in vette vis dat gemakkelijk door het lichaam op te nemen is.

Sterke botten

De combinatie van voedingsstoffen in vette vis -meervoudig onverzadigde vetzuren en vitamine D- is ook door meerdere onderzoeken in verband gebracht met een verbeterde botgezondheid en verminderd het risico op osteoporose en botbreuken.

Onstekingsremmend

Zalm is in verband gebracht met een hele reeks ontstekingsremmende voordelen door cellen te beschermen tegen DNA-schade, inclusief het verminderen van het risico op depressie en mogelijk angst. Bovendien kan de vitamine D die in zalm zijn gevonden een rol spelen bij het voorkomen van auto-immuunziekten.

Langer leven

Onderzoek suggereert dat mensen die deze vissoort regelmatig eten -met name gebakken of gegrilde versies- mogelijk langer leven dan diegenen die meer van andere eiwitbronnen eten (denk daarbij aan rood en verwerkt vlees en gefrituurd voedsel).

Na het sporten

Het eten van zalm met bijvoorbeeld spinazie en pijnboompitten, is een maaltijd gevuld met ijzer en magnesium. Dit kan helpen de zuurstoftoevoer naar je cellen te verbeteren en spiercontractie te bevorderen, wat essentieel is om bloedvaten en organen gezond te houden. Bovendien kunnen de ontstekingsremmende vetzuren in zalm het herstel van een blessure verbeteren, waardoor dit hét perfecte voedsel is voor veel atleten.

Verlaagt het risico op chronische ziekten

Onderzoek suggereert dat de combinatie van omega-3 vetzuren en vitamine D in zalm het risico op kanker en hartaandoeningen kan verminderen. Terwijl het onderzoek aan de gang is, zijn diëten met veel vis, groenten, fruit, 100% volle granen, peulvruchten, vetarme zuivelproducten, noten en zaden gekoppeld aan een betere algemene gezondheids- en gewichtscontrole. Alleen maar voordelen dus!

Lees ook: Gek op bananen? Dan ga je deze tips en trucs fantastisch vinden!

Deze tip bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: Good Housekeeping | Beeld: pxhere