Dorien Ypma

Heerlijke zoete traktaties voor Internationale Ananas Dag!

Op deze heugelijke dag zetten we de zoete en sappige ananas eens in het zonnetje. 27 juni is namelijk de Dag van de Ananas. Deze vitaminebom zit boordevol vitaminen en gezonde voedingsstoffen. Daarnaast staat deze beauty ook nog eens prachtig op een fruitschaal. Tijd om eens drie heerlijke recepten te proberen met: ananas!

Vitaminen en voedingsstoffen

Ananassen bevatten veel vitaminen en gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine B, calcium, fosfor en kalium. Het versterkt je immuunsysteem en geeft je lichaam een enorme boost. Daarnaast verminder je – met het eten van ananas of het drinken van ananassap – de meest voorkomende bacteriën en infecties in je lichaam. Daardoor zorgt deze vitaminebom ervoor dat je minder snel ziek wordt.

Naast de essentiële voedingsstoffen, heeft ananas nog meer gezondheidsvoordelen. Ananas zorgt namelijk voor een lagere bloeddruk, een betere spijsvertering, huid- en haarverbetering en is goed voor sterke botten. Dit tropische fruitsoort is perfect om toe te voegen aan je voedingspatroon.

Recept 1: frisse ananas-mojito

De mojito is één van onze favoriete zomercocktails. Het leuke van deze cocktail is dat je er heel makkelijk een flavored mojito van kunt maken, oftewel: een mojito met een smaakje. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze variant met ananas? Als dat geen zomergevoel oproept…

Zo maak je de ananas-mojito’s met munt:

  • Begin met het maken van de ananaspuree. Hiervoor doe je 240 milliliter water en 150 gram suiker in een klein steelpannetje. Breng het mengsel aan de kook en blijf roeren totdat de suiker is verdwenen. Dit zal enkele minuten duren. Haal de pan van het vuur en roer wat verse munt door het suikermengsel. Laat even staan. Terwijl de siroop afkoelt, snijd je de ananas in kleine blokjes. Doe 225 gram van de ananasblokjes in een blender en pureer tot een glad mengsel. Giet de afgekoelde suikersiroop erbij en mix dit kort door elkaar. Giet de ananaspuree in een kommetje en zet in de koelkast (de ananaspuree kun je eventueel een paar dagen van tevoren maken, het blijft zo’n 3 tot 4 dagen goed in de koelkast).
  • Nu kun je de mojito maken. Snijd hiervoor 1 limoen in partjes en ananas in stukjes.
  • Neem een cocktailshaker en leg hierin op de bodem de limoenpartjes, stukjes ananas en blaadjes munt. Vul de shaker vervolgens voor driekwart met ijs.
  • Voeg 60 milliliter rum en de ananaspuree toe, draai de shaker dicht en schud hem ongeveer 30 seconden.
  • Giet de cocktail in een hoog glas en schenk er 75 milliliter bruisend mineraalwater bij naar smaak. Doe in het glas een paar ijsblokjes en garneer met verse munt en limoenpartjes.
  • Geniet van je verkoelende drankje!

Recept 2: luchtige en zomerse piña colada-taart met ananas en kokosnoot

Op een warme zomerdag, gaat een lekkere piña colada erin als zoete koek. Of in dit geval: als zoete taart. Met dit overheerlijke recept zet je een lekker luchtige taart op tafel met een zomers randje dankzij de ananas en kokosnoot. Yummy!

Dit is hoe je de piña colada-taart maakt:

Begin met de cake.

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee springvormen van 20 centimeter in met een bakspray.
  • Pak een grote kom en doe hierin 360 gram bloem, 300 gram suiker, 3 eetlepels maïzena, 1 eetlepel bakpoeder en 1 theelepel zout. Meng goed door elkaar met een garde.
  • In een tweede grote kom doe je 240 milliliter kokosmelk, 180 milliliter olie, 4 eieren en 1 theelepel vanille-extract. Mix door elkaar tot één geheel, voeg de natte ingrediënten vervolgens toe aan de kom met de droge ingrediënten. Mix het door elkaar en verdeel het beslag over de twee springvormen.
  • Zet de springvormen ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven. Het baksel is klaar wanneer je er een tandenstoker in kunt steken die er vervolgens weer schoon uitkomt.

Terwijl de cakes in de oven staan, maak je de ananasvulling.

  • Zet een middelgrote steelpan op middelhoog vuur en meng hierin 4 eierdooiers, 150 gram kristalsuiker en 240 milliliter ananassap goed door elkaar met een garde.
    • Let op: zorg dat de pan niet te heet is en je de ingrediënten snel toevoegt. Ook is het belangrijk dat je het geheel goed mengt, anders loop je de kans op stukjes gebakken ei in je taart.
  • Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het geheel ongeveer 5 minuten indikken. Haal de pan van het vuur en klop 4 eetlepels boter erdoorheen.
  • Giet het mengsel door een zeef in een kleine kom. Zet de ananasvulling minstens een uur in de koelkast.

Klaar met de vulling? Dan ga je aan de slag met het glazuur!

  • Verwarm de oven weer voor op 180°C. Verdeel 100 gram kokosvlokken over een bakplaat en bak tot ze licht goudbruin zijn. Dit duurt zo’n 10 à 12 minuten. Hussel ze na ongeveer 5 à 6 minuten om. Laat volledig afkoelen voor je ze verder gebruikt.
  • Doe nu in een grote kom 200 gram roomkaas en 125 gram boter en meng het door elkaar met een handmixer tot ze volledig zacht en gemengd zijn.
  • Voeg 390 gram poedersuiker en 1 theelepel vanille-extract toe en meng wederom tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn.

En ten slotte: tijd om de boel in elkaar te zetten.

  • Zorg, indien nodig, dat de bovenkanten van de cakes plat zijn door de bolling eraf te snijden. Leg 1 taart op een taart- of serveerschaal.
  • Verdeel een laagje glazuur over de bovenzijde van deze cake. Spuit vervolgens een extra dikke laag glazuur langs de rand, zodat je een soort ‘muurtje’ hebt waar de ananasvulling in kan.
  • Giet de ananasvulling in het midden van de glazuurmuur en verdeel over de bovenzijde van de taart.
  • Leg nu de tweede cake bovenop het glazuur en de ananasvulling. Wees hier heel voorzichtig mee en druk niet te hard aan.
  • Werk nu de buiten- en bovenkant van je stapeltje cakes af met de rest van het glazuur.
  • De finishing touch: pak een handje van de afgekoelde kokosvlokken en druk deze zachtjes in het glazuur over de hele zijkant. Sprenkel de overgebleven vlokken over de bovenkant.
  • Houd de taart in de koeling tot het tijd is om deze te serveren.
  • Eet smakelijk!

Recept 3: sticky kipstukjes met ananas

Of ananas nu wel of niet thuishoort op een pizza, dat is een discussie zonder einde. Wat ons betreft werkt ananas in ieder geval uitstekend in gerechten als deze sticky kipstukjes met rijst. Serveer het gerecht in een uitgeholde ananas voor een feestelijke look. Zo doe je dat!

Zo maak je de kipstukjes met ananas:

  • Snijd 1 ananas met een scherp mes in de lengte doormidden. Snijd het vruchtvlees voorzichtig in blokjes uit de ananas. Let extra goed op langs de randen; je wilt niet door de schil van de ananas heen snijden. Zet de ananas apart.
  • Verwarm 2 eetlepels olie in een grote pan op halfhoog vuur. Voeg 250 gram gesneden stukjes kipfilet toe en breng op smaak met peper en zout. Bak de kip ongeveer 10 minuten, totdat het bruin kleurt en gaar is. Haal de kip uit de pan en zet aan de kant.
  • Bereid de rijst voor twee personen volgens de verpakking.
  • Doe de ananasblokjes, 1 eetlepel hoisinsaus, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel bruine suiker en 1 eetlepel knoflookpasta in de pan en laat een paar minuten koken. Voeg dan 100 milliliter kippenbouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het mengsel een tijdje sudderen, totdat de saus is ingedikt. Blijf regelmatig roeren.
  • Voeg de kip weer toe aan de pan en meng goed, zodat de kip volledig bedekt is met de saus.
  • Serveer de rijst in de uitgeholde ananashelften. Bestrooi eventueel met sesamzaadjes.
  • Geniet ervan.

Happy Ananas Dag!

Lees ook: Heerlijk verkoelend: zo maak je zelf de lekkerste citroenlimonade

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Kookfans, Olivette | Beeld: Adobe Stock