De 15 feta-geboden
- Het is een stukje van ons culturele erfgoed, dat we -op elke wettige manier- moeten beschermen en propageren.
- Het vormt een belangrijk onderdeel van onze voeding, omdat ieder van ons meer dan tien kilo per jaar verbruikt; iets wat met geen enkele andere kaas in de wereld gebeurt.
- Erkend door de Europese Unie als een traditioneel Grieks product met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
- De betrouwbare toepassing van haar wettelijk vastgestelde normen is vereist voor de voortzetting van de bescherming van haar door de EU.
- Positieve perspectieven voor een succesvolle handel worden alleen gegarandeerd door een hoge kwaliteit van het product en een concurrerende kostprijs.
- Wordt vervaardigd en rijpt enkel en alleen in door de wet bepaald begrensd gebied, tot welke behoort West-Thracië, Macedonië, Epirus, Thessalië, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos en de prefectuur van Lesbos, van verse schapenmelk of van een mengsel daarvan met maximaal dertig procent geitenmelk, die wordt geproduceerd door dieren, die op traditionele manier gevoerd worden in bovengenoemd gebied en waarvan het voedsel gebaseerd is op de natuurlijke flora.
- Rijpt gedurende ten minste zestig dagen.
- Het watergehalte mag niet meer bedragen dan 56 procent, terwijl het droge vetgehalte ten minste 43 procent moet zijn.
- De vervaardiging is verboden buiten het door de wet bepaald begrensde gebied van productie.
- De vervaardiging van feta van schapen- en geitenmelk die niet daar geproduceerd is, is verboden binnen het gereglementeerde afgebakende gebied.
- Het gebruik van andere soorten melk dan schapen- en geitenmelk is verboden.
- Het is verboden bij het ruwe product dat men voor kaasvervaardiging gebruikt koemelk, gecondenseerde melk, melkpoeder, melkeiwitten en caseïne toe te voegen.
- Verboden is het gebruik van antibiotica, conserveermiddelen en kleuren in alle stadia van productie.
- Het is ook verboden op de verpakkingsinformatie voedingsbeweringen te vermelden die niet met de werkelijkheid stroken en de consumenten misleiden.
- Volgens handels-economisch besluit is het verboden om in een Griekse boerensalade andere kaas dan feta te gebruiken
Pagina 2/2
Lees ook: Lekker met dit zomerse weer: couscoussalade met zongedroogde tomaten en feta
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Wikipedia | Beeld: pixabay