Het lijkt onnatuurlijk, maar is volkomen normaal
Als je gek bent op eieren, kun je ze waarschijnlijk op alle manieren maken. Gepocheerd (zo niet, check dan deze handige hack!), hardgekookt, als omelet en ga zo maar door. Ook heb je dan vast weleens opgemerkt dat er in eieren vaak een wit strengetje door de dooier van het ei loopt. Gelukkig is dit niet iets om je zorgen over te maken.
Misverstanden over het witte strengetje in een ei
Hoewel een ei vrij gemakkelijk te gebruiken en klaar te maken is, is een ei zelf vrij ingewikkeld. Binnen de schalen gebeurt namelijk van alles. Het witte sliertje in de eidooier speelt hierbij een grote rol. Voordat we uitleggen wat het wél is, willen we graag eerst even wat andere misverstanden uit de wereld helpen. Het strengetje is géén ‘ader’ en ook niet de navelstreng van de moeder. Wel is het ding onmisbaar voor de ontwikkeling van het ei.
Wat is het dat sliertje dan wél?
Het witte sliertje heet een hagelsnoer en ieder ei heeft er twee. Eentje aan de bovenkant van de schaal en eentje aan de onderkant. Het is een soort touwtje, gemaakt van proteïne, dat ervoor zorgt dat de eidooier niet tegen de zijkanten van de eierschaal komt.
En is het strengetje in de eidooier ongevaarlijk?
Daar kunnen we kort over zijn: zeker! Het hagelsnoer, oftewel het witte strengetje, is standaard onderdeel van ieder ei. Sterker nog, het is zelfs een teken dat je ei vers is. Als je het toch onsmakelijk vindt, hoef je je ook geen zorgen te maken, want het hagelsnoer verdwijnt vrijwel altijd tijdens het koken.
Lees ook: Recept: omelet met Griekse yoghurt, gerookte zalm en waterkers
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash, Montana Lilitsano