Eten is niet alleen om van te genieten – het zit ook vol verrassingen. Van radioactieve bananen tot neppe wasabi: de wereld van voeding is véél gekker (en leuker) dan je denkt. Dus de volgende keer dat je met vrienden aan tafel zit, gooi eens een van deze weetjes in de groep – gegarandeerd gespreksstof én een paar opgetrokken wenkbrauwen.
-
Wortels waren oorspronkelijk paars.
De oranje variant is pas later ontstaan in Nederland, vermoedelijk als eerbetoon aan het Huis van Oranje. -
Kaas ‘ademt’.
Tijdens het rijpingsproces stoten kazen letterlijk gas af en nemen ze zuurstof op via hun korst. Daarom ruikt een kaasplankje soms als een kleine kaas-biosfeer. -
Honig is (bijna) eeuwig houdbaar.
Archeologen vonden eetbare honing in 3000 jaar oude Egyptische tombes. De suikers en lage pH maken het super lang houdbaar. -
Chocolade was ooit een bitter drankje.
De oude Maya’s en Azteken dronken cacao als een pittig, schuimend goedje met chilipepers – geen suiker te bekennen! -
Pinda’s zijn geen noten.
Het zijn eigenlijk peulvruchten, net als linzen of bonen. Ze groeien onder de grond, wat voor een ‘noot’ best ongewoon is. -
Appels bevatten een mini-dosis cyanide.
De pitjes, welteverstaan. Je zou er een flinke hoeveelheid van moeten eten om er last van te krijgen, dus no worries – maar toch: leuk weetje! -
Meloenen zijn familie van komkommers.
En pompoenen trouwens ook! Ze behoren allemaal tot de Cucurbitaceae-familie. -
Bananen zijn radioactief.
Ze bevatten kalium-40, een natuurlijk radioactief isotoop. Niet gevaarlijk, maar technisch gezien is een banaan dus lichtjes stralend. -
De meeste wasabi is nep.
Wat je bij sushi eet, is in 90% van de gevallen een mix van mierikswortel, mosterd en groene kleurstof. Échte wasabi is duur en moeilijk te telen. -
Water kookt sneller op een berg.
Door de lagere luchtdruk kookt water al bij 90-95 °C. Daarom werkt pasta koken anders in de Alpen dan op zeeniveau.