Je bent niet de enige die in de winter wat meer calorieën naar binnen werkt
Een warme chocomelk hier en een stuk gevulde speculaas daar: het allemaal zo lekker ‘winters’. En dat niet alleen, velen zeggen dat in de winter de eetlust ook daadwerkelijk toe neemt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Of vinden we het gezellig en horen bij de koude wintermaanden nu eenmaal een lekkere snack? Wij leggen het je uit.
Margriet Westerterp, hoogleraar voedselinnameregulatie, legt aan AD uit hoe dit zit.
Energie
Zodra de temperaturen gaan dalen, beginnen we met het bereiden van calorierijke recepten. Salades maken plaats voor hutspot, ovenschotels of rijkgevulde soepen. Margriet Westerterp legt uit: “Bij kou zijn we inderdaad geneigd om meer te eten”. De temperaturen dalen, waardoor ons lichaam meer energie verbruikt om ons lichaam warm te houden. Je lichaam werkt harder, dus je hebt meer voeding nodig. Daarnaast zorgt de kou ook voor ander ongemak. “Kou geeft ons een oncomfortabel gevoel”, geeft Westerterp aan. “Als we extra veel eten, komt er meer warmte vrij die een daling van onze kerntemperatuur tegengaat.”
Onderzoek
Westerterp geeft aan dat deze resultaten blijken uit een onderzoek waarbij verschillende proefpersonen twee dagen in een comfortabele kamer werden ‘opgesloten’. Het energiegebruik van de proefpersonen werd twee dagen lang gemeten, bij 16 en 22 graden. De proefpersonen droegen continu dezelfde kleding. Bij 16 graden voelden de proefpersonen zich minder comfortabel dan bij 22 graden. Dit bleek uit een daling van hun kerntemperatuur. Het gevolg hiervan was dat er door de proefpersonen bij 16 graden aanzienlijk meer werd gegeten dan nodig was.
Serotonine
We voelen ons oncomfortabel door de daling van de temperatuur en gaan hierdoor – veel – meer eten. Liesbeth van Rossum, hoogleraar en internist-endocrinoloog aan het Erasmus MC, geeft aan dat er ook een andere belangrijke oorzaak is. “In de winter maakt ons lichaam minder van het gelukshormoon serotonine aan. Een lagere spiegel van serotonine in je brein zorgt ervoor dat je minder snel vol zit.”
Tips
Ondanks dat het heus niet verkeerd is om af en toe een lekkere snack te verorberen, is het slim om je niet altijd te vergrijpen aan al dat lekkers. Volgens Westerdorp is het verstandig om tijdens de wintermaanden wat meer te drinken. “Een dorstgevoel verwarren we vaak met een hongergevoel. Om te voorkomen dat je gaat overeten is het verstandig om voor elke maaltijd een groot glas warm water of thee te drinken.” Ook kan je ervoor kiezen om je altijd warm aan te kleden. Zo voorkom je het oncomfortabele koude gevoel.
Lees ook: Buikgriep? Deze vijf dingen kun je het beste eten en drinken
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: AD | Beeld: Unsplash