Marlieke

Deze feitjes verklaren een hoop over het (korte) leven van jouw kruidenplant

Ben jij ook gek op het toevoegen van verse kruiden aan je gerechten? Dan heb je vast weleens in de supermarkt met een kruidenpot in je handen gestaan. Een kruidenplant in pot kopen in de supermarkt is wat prijziger dan de aanschaf van losse kruiden, maar je hebt er dan ook een stuk langer plezier van. Tenminste, als je weet hoe je de kruidenplanten in leven kunt houden. Deze vijf dingen zijn handig om te weten als je kruidenplantjes uit de supermarkt wilt kopen.

1.Van de kwekerij naar jouw keuken

De meeste kruidenplanten komen van grote kwekerijen, net zoals de planten in het tuincentrum. De plantjes worden daar op hoog tempo opgekweekt zodat ze snel in de supermarktschappen kunnen liggen. De kruidenplanten groeien daar dan ook in de ideale omstandigheden. De overgang naar de donkere supermarkt en jouw keuken, waar temperatuur, licht, water minder streng gereguleerd zijn, kan daarom tegenvallen voor jouw plantje. Hierdoor kunnen de kruiden er al snel minder gezond uit zien dan toen je ze zag tijdens het boodschappen doen.

2.  Meer ruimte geven

In de kwekerij worden de kruidenplantjes erg dicht op elkaar gezaaid, zodat de planten die je koopt er voller uitzien. Eigenlijk betekent dit dat je geen kruidenplant aanschaft, maar een pot vol met kruidenplantjes die dicht op elkaar groeien. De wortels van de planten hebben hierdoor minder ruimte dan ze nodig hebben en kunnen niet voldoende voeding uit de bodem halen. Wil je de kruiden langer in leven houden? Graaf dan de verschillende stengels voorzichtig uit en verpot ze naar aparte plantenpotten. Met voldoende ruimte kunnen je planten verder groeien in plaats van verpieteren. Kruiden als tijm en rozemarijn kunnen het op die manier zelfs jaren uithouden.

3. Snel uitdrogen

Kruidenplanten zitten vaak in kleine potten. Deze drogen sneller uit dan de pot van de gemiddelde kamerplant. Geef de kruiden daarom regelmatig water, zo om de twee of drie dagen. De potgrond moet altijd licht vochtig zijn. Laat de grond onder geen beding uitdrogen – de kruidenplant kan hier namelijk heel moeilijk van herstellen.

4. Regelmatig plukken

Voor de groei van je plantje is het belangrijk om regelmatig kruiden te ‘oogsten.’ Als je een blaadje basilicum of takje rozemarijn afplukt, krijgt de plant weer de ruimte om nieuw groen aan te maken. Voor de kookliefhebber is dit alleen maar goed nieuws, want het betekent lekker vaak verse kruiden door het eten. Denk eens aan zelfgemaakte kruidenboter of een lekker kazige pasta-ovenschotel.

5. Tijdelijke planten

Hoewel we met veel zorg en liefde toch een tijdje van onze plantjes kunnen genieten, moeten we ook toegeven dat aan kruiden uit de supermarkt geen lang leven is beschoren. Sommige kruidensoorten, zoals koriander en basilicum, zijn eenjarig en sterven dus hoe dan ook af in het najaar. Daarnaast zijn de planten in de supermarkt simpelweg niet gekweekt voor een langdurig leven door het snelle groeiproces. Het ligt dus niet aan jouw (gebrek aan) groene vingers als de kruidenplant slap gaat hangen. Laat de hoge verwachtingen los en weet bij de aankoop van de kruiden dat je een tijdelijke plant in huis haalt.

Lees ook: Een basilicumplantje gekocht? Dit is het eerste wat je ermee moet doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest! 

Bron: The Kitchn, Libelle | Beeld: Unsplash