Witte ui, rode ui, gele ui en sjalotjes: welke gebruik je waarvoor?

Tjitske

Rode ui

Hoewel rode uien nogal scherp smaken, bevatten ze meer suiker dan hun lichtere broeders en zijn ze dus ook een stukje zoeter. De geur en smaak zijn aanweziger dan witte en gele uien, maar toch werken ze goed rauw of ingemaakt. Je zult rode ui vooral tegenkomen op pizza’s en door salades. Ook zijn ze heerlijk om mee te grillen. De rode ui wordt erg vaak rauw gegeten, maar ook gebakken of gegrild is deze heerlijk én zoet. Ze doen het ook erg goed door de guacamole of op een hamburger.

Sjalot

Eigenlijk zijn sjalotten geen echte ui: ze groeien namelijk in bollen net als knoflook. Toch rekenen we ze vaak als uitje. De smaak is niet erg sterk, maar komt overeen met die van de rode ui: scherp en zoet tegelijk. Ze zijn lekker klein en dus gemakkelijk te gebruiken door sauzen en vinaigrettes. Ook werken ze goed in gerechten met ei zoals quiche of omelet.

Pagina 2/2

Lees ook: 5 makkelijke manieren om roomboter snel zacht en bruikbaar te maken

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Bon Appetit, Culy | Beeld: Pexels