Zo zit het
Anno 2018 kun je ontelbaar veel soorten olies in de supermarkt vinden. Van olijfolie tot arachideolie, door de bomen zien we het bos niet meer. Welke olie kun je waarvoor het beste gebruiken? We hebben het voor je op een rijtje gezet!
De gewone olijfolie
Normale olijfolie wordt gemaakt van de olie die overblijft van de geperste olijven. De olie wordt vervolgens zo behandeld, dat het de smaak neutraliseert. Het kookpunt bij de normale olijfolie ligt hoger dan bij de extra vierge olijfolie. De gewone olijfolie kun je daarom beter gebruiken om mee te bakken
Extra vierge olijfolie
We noemden deze olijfolie net al even. Het is niet aan te raden deze olie te gebruiken om in de bakken, omdat deze olijfolie een redelijk laag kookpunt heeft. Extra viere olijfolie heeft een sterke smaak en is daarom uitermate geschikt om een gerecht af te maken. Gebruik deze olie daarom om bijvoorbeeld als dressing over de salade te sprenkelen.
Kokosolie
Je kunt kokosolie prima gebruiken om in te bakken. Wist je dat kokosolie een hoger kookpunt heeft dan olijfolie? Geef je gerecht een exotisch tintje door een variant met geur te gebruiken. Kokosolie kun je ook prima gebruiken als vervanger van boter (als je gaat bakken), doordat het bij een kamertemperatuur een vaste textuur heeft.
Sesamolie
Sesamolie heeft ook een hoog kookpunt en kun je dus prima gebruiken in de koekenpan. Let wel op welke sesamolie je gebruikt. Gebruik je gewone sesamolie? Dan is de smaak neutraal. De smaak van geroosterde sesamolie is erg aanwezig en kun je achteraf daarom goed gebruiken als smaakmaker.
Zonnebloemolie
Deze olie kun je zowel koud als warm gebruiken. Zonnebloemolie kan behoorlijk hoge temperaturen verdragen en wordt daarom -niet voor niets- vaak gebruikt om in te frituren.
Arachideolie
Als je er qua uitspraak niet uitkomt, kun je deze olie ook wel pinda-olie noemen. Ook deze olie heeft een hoog kookpunt en doet het daarom goed op het fornuis. Gebruik je de geraffineerde variant van deze olie? Dan kun je het zelfs gebruiken in de frituurpan. De olie heeft niet per se de meest neutrale smaak; je ruikt een sterke notengeur.
Avocado-olie
Er bestaat zelfs (al) avocado-olie. Deze olie kun je goed gebruiken om in te bakken. Lekker doen, want deze olie zit ook nog eens tjokvol goede vetten.
Notenolie
Een olie als walnootolie is er een waar je van moet houden. Deze olie heeft namelijk een uitgesproken smaak. Gebruik de olie niet om in de bakken, maar als smaakmaker in gerechten.
Lees ook: Makkelijker kan het gewoon niet: met dit trucje wordt taai (stok)brood weer zacht
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels