Feng Shui
Het is je vast weleens opgevallen dat in Chinese restaurants vaak grote aquariums staan met veel grote, exotische vissen. En nee, deze staan er niet alleen voor de sier. Het oude volksgeloof in China (feng shui) geloofden namelijk dat vissen stromingen in het energieveld opwekken, wat tot zakelijk succes en geluk zou moeten leiden. Ook zocht het NRC in 2014 uit welke Chinese restaurantnamen nu het meeste voorkomen in ons land. Dit zijn de meest voorkomende namen in Nederland:
- Kota Radja (44 keer)
- De Chinese Muur (41 keer)
- Lotus (39 keer)
- Azië (37 keer)
- De Lange Muur (31 keer)
- Peking (31 keer)
Tenslotte lijkt het altijd alsof je veel te veel eten mee krijgt bij de afhaal Chinees. Eigenlijk niet zo gek, want in Aziatische landen is het onbeleefd om juist je hele bord leeg te eten. Volgende keer dan toch maar wat bewaren voor de volgende dag?
Velveting
Als je graag kip eet bij de Chinees is het je vast weleens opgevallen dat het gerecht ontzettend mals is en fluweelzacht. Hoe krijgen de koks het toch voor elkaar? De koks maken gebruik van de techniek die velveting wordt genoemd. Dat betekent eigenlijk ‘door olie of water heen halen.’ Eerst wordt de kip in stukken gesneden, waarna er een mengsel van eiwit, maizena, rijstazijn, olie en zout wordt gemaakt waar de kip doorheen wordt gehaald. Vervolgens wordt er water of olie aan de kook gebracht en worden de stukjes kip met behulp van een spatel door het kokende water gehaald zodat ze gaar koken. Daarna worden de stukjes kip in een gerecht verwerkt.
Pagina 2/2
Lees ook: Mjammie: met maar vijf ingrediënten maak je deze Snickers-snacks
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Wikimedia Commons