Wist jij dat rode appels zo gezond zijn?
We weten allemaal dat groente en fruit gezond zijn en dat ze onmisbaar zijn in een gevarieerd voedingspatroon. Maar wist je ook dat sommige soorten groente en fruit gezonder zijn dan anderen? Rode appels lijken qua voedingsstoffen een streepje voor te hebben op groene appels.
Tijdschrift Margriet sprak met Marc Ravesloot, onderzoeker bij het instituut Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van de Universiteit van Wageningen. “Het rood in de schil van rode appels bestaat uit anthocyanen. Van deze rood-blauwe kleurstoffen is bekend dat ze een antioxidante werking in het lichaam hebben. Mogelijk helpen ze ook hart- en vaatziektes voorkomen. In die zin zou je kunnen zeggen dat rode appels gezonder zouden kunnen zijn dan groene. Ik ken alleen geen studies die dat aantonen.” Daar komt echter snel verandering in, er wordt momenteel namelijk gewerkt aan appels met… rood vruchtvlees! “Het heeft dus wel de aandacht,” signaleert de onderzoeker.
Als je niet alleen maar rode appels wil eten om iets van dit gezonde stofje te merken, kan je overigens ook rode bietjes, rode kool of bosbessen eten. Van alle paprikasoorten heeft ook de rode paprika net iets meer vitaminen en mineralen dan de gele en groene variant. Van alle groente- en fruitsoorten bevat rode paprika zelfs de állermeeste vitamine C.
Bron: Margriet | Beeld: pxhere