Renée Bootsma

Wij beantwoorden deze vraag voor je

Wij vinden het heerlijk: verschillende soorten rauwe ham. Lekker om zo op te eten, maar ook goed passend op de borrelplank, op broodjes en door gerechten heen. De bekendste rauwe hammen komen uit het buitenland. Ze zijn genoemd naar de regio’s waar ze vandaan komen. Naast het verschil in herkomst, zit er ook een verschil in smaak. Wat de verschillen precies zijn onderzocht Keuringsdienst van waarde. 

Ontstaan van rauwe ham

De rauwe ham is ontstaan toen er nog geen koelkasten bestonden. Men moest het vlees na het slachten langer kunnen bewaren, waardoor ze opzoek gingen naar een andere manier dan koelen. Zo ontstond pekelen: het conserveren met zout. Tegenwoordig wordt deze methode vaak gebruikt om het vlees de bekende smaak te geven.

Het maken van rauwe ham

Rauwe ham wordt gemaakt door de ham in te wrijven met zout en eventueel kruiden. Vervolgens hangen de hammen in een warme ruimte van zo’n 30 graden. Door dit rijpingsproces verliest de ham vrijwel al zijn vocht en wordt de ham steeds droger. Na zo’n tien tot twaalf maanden is het grootste deel van de hammen klaar voor consumptie.

Bekendste soorten

De bekendste hammen zijn Prosciutto di Parma, Schwarzwalder Schinken, Jamón Serrano en Ardennerham. De smaak van rauwe ham verschilt per soort. Het hangt af van de voeding van de varkens, het rijpingsproces en de hoeveelheid zout. Daarnaast worden er aan de hammen verschillende kruiden toegevoegd. Eigenlijk lijken de bekende hammen vrij veel op elkaar. Toch zit er een verschil in methodes en voornamelijk de kruiden.

Prosciutto di Parma

Van Prosciutto di Parma heb je vast al eens gehoord. Deze ham staat bekend als een iconische Italiaanse rauwe ham, afkomstig uit de Parma-regio in het noorden van Italië. De naam ‘Parmaham’ mag alleen gedragen worden wanneer het varken lokaal is geboren, minimaal 9 maanden oud is en minstens 160 kilo weegt. De rauwe ham wordt met zeezout behandeld en het rijpingsproces duurt tussen de 12 en 15 maanden.

Schwarzwalder Schinken

Deze rauwe ham komt uit het Duitse Zwarte Woud. De ham wordt gedroogd met knoflook, koriander, peper en jeneverbessen. Na het drogen wordt de ham gerookt boven vers dennenhout en sparren. Na een luchtrijping van drie weken is de ham klaar om te consumeren.

Jamón Serrano

De Jamón Serrano is een in zout geconserveerde ham. De ham wordt gedroogd op een hoogte van 800 meter in de berglucht van Andalusië, Zuid-Spanje. Het proces duurt zo’n 10 tot 15 maanden voordat de ham klaar is. Naast de Jamón Serrano, zijn er ook andere varianten zoals de Bodega of Gran Reserva.

De Ardennerham

Zoals de naam al doet vermoeden is deze ham afkomstig uit de Ardennen, België. Hij wordt gekruid met pekelzout, tijm, jeneverbessen en laurierbladeren. Daarna wordt de ham gerookt met dennenhout, wat een rokerige smaak geeft.

Lees ook: Shocking: bijna de helft van de honing uit de supermarkt is nep

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: KRO-NCRV | Beeld: Adobe Stock