Sabine

Er is een verklaring voor

Je hebt vast weleens naar een kookvideo gekeken waarin iemand enorme tenen knoflook gebruikt. Het zou voor best wat verbazing kunnen zorgen, want de knoflook in de supermarkt lijkt vaak maar kleine teentjes te bevatten. Hoe kan dat precies? 

Twee soorten knoflook

In de Nederlandse supermarkten lijken knoflooktenen altijd vrij klein. Dat terwijl je vast weleens in het buitenland hebt gezien dat die tenen veel groter zijn. Hoe kan dat nu precies? Nou, dat is eigenlijk heel logisch. Er zijn namelijk twee soorten knoflook: softneck knoflook en hardneck knoflook. De een bevat kleine tenen, de ander grote. “De ‘neck’ (Engels voor nek, red.) verwijst naar de stengel en of de soort een bloem met zaden produceert of niet”, legt Karen Gibson, eigenaar van SproutedGarden, uit aan The Spuce Eats.

Softneck knoflook

In de Nederlandse supermarkten vind je eigenlijk alleen maar softneck knoflook. Softneck knoflook bestaat uit veel tenen, maar ze zijn ook heel klein. Een bol knoflook kan wel bestaan uit achttien teentjes. Waarom je juist deze soort in de supermarkt vindt, terwijl grotere tenen heel handig kunnen zijn? Dat is volgens Gibson logisch. “Softneck knoflook is beter bestand tegen de eisen van transport en kun je langer bewaren dan hardnecks.”

Hardneck knoflook

In tegenstelling tot softneck knoflook, bevat een bol hardneck knoflook veel minder tenen. Het voordeel is dan wel dat de tenen een stuk groter zijn. “Hardneck knoflookbollen hebben één rij teentjes rond de centrale stengel”, aldus Gibson.

Zijn er verschillen?

Veel mensen weten niet dat er twee verschillende knoflooksoorten zijn. Niet zo gek, want in recepten wordt nooit een woord gerept over welke knoflooksoort je nodig hebt. De hardneck of de softneck. Dit komt omdat ze qua smaak eigenlijk wel erg overeenkomen. Maar hoe zit het met de hoeveelheid? Als een recept vraagt om twee tenen knoflook, gaat het recept dan uit van kleine of grote tenen?

In dat geval is het handig om gewoon je eigen smaak aan te houden – zoals veel mensen al doen wanneer een recept om knoflook vraagt. Als je regelmatig met knoflook kookt, weet je wel welke hoeveelheid jij lekker vindt. En anders is het ook leuk om mee te experimenteren. Maak het alleen niet te gek, een teentje per keer lijkt ons dan genoeg.

Lees ook: Recept: romige knoflookpasta met Parmezaanse kaas

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: The Spruce Eats | Beeld: Karolina Grabowska (Pexels)