Lisa Pover

Je kent het vast: je maakt een grote pan pastasaus, eet er die avond van – lekker hoor – maar dan de volgende dag… wow. Ineens is het romiger, dieper van smaak, en alles lijkt beter in balans. Hoe kan dat nou?

Dit is geen culinair toeval. Er zit namelijk échte scheikunde achter waarom sommige gerechten – vooral stoofpotten, curry’s en ja, tomatensaus – de volgende dag nóg lekkerder zijn.

Wat gebeurt er precies?

1. Smaakmoleculen mengen zich beter

Smaak komt niet alleen van individuele ingrediënten, maar van hoe die ingrediënten met elkaar reageren. In een tomatensaus zitten allerlei smaakstoffen: zuren van de tomaat, umami uit ui, knoflook en kruiden, misschien wat wijn of bouillon… Al die componenten hebben tijd nodig om elkaar te ‘vinden’.

Na een nachtje in de koelkast zijn die moleculen beter geïntegreerd. Denk aan een orkest dat een dag langer heeft kunnen repeteren – het klinkt net wat harmonieuzer.

2. Maillardreacties gaan door

Als je ingrediënten bakt (zoals ui of tomatenpuree), ontstaan er bij hoge temperaturen complexe smaakstoffen door de Maillardreactie. Maar zelfs nadat het vuur uit is, kunnen sommige van die reacties op laag pitje doorgaan. Resultaat: meer diepgang in smaak.

3. Zetmeel & vetten werken als smaakdragers

Veel tomatensauzen bevatten een beetje zetmeel (uit pasta, groenten of roux) én vet (uit olie, kaas of vlees). Beide werken als smaakdragers. Hoe langer ze de tijd krijgen, hoe beter ze smaken ‘vasthouden’ en verspreiden.

4. Afkoelen en opnieuw opwarmen verandert textuur

Bij het afkoelen kristalliseren vetten en worden eiwitten iets steviger. Bij het opwarmen smelt dat allemaal weer samen – maar dan nét iets gelijkmatiger. Dat maakt de saus romiger en minder ‘waterig’.

Welke gerechten profiteren hier nog meer van?

  • Stoofpotten (boeuf bourguignon, rendang)

  • Curry’s (vooral met kokosmelk of tomaat)

  • Chili con/sin carne

  • Soepen (linzen, tomaat, ui)

  • Lasagne (ja, echt!)

Tip van de chef:

Als je weet dat je saus of stoof de volgende dag beter is: maak hem een dag van tevoren klaar. Laat ‘m langzaam afkoelen, bewaar afgesloten in de koelkast, en warm de volgende dag rustig op. Bonus: jij hoeft dan minder te doen én het smaakt beter.

Beeld: AdobeStock