Hanna Mellema

Dit is hoe het zit!

Wie wel eens op vakantie is geweest in Frankrijk, weet ongetwijfeld dat de mayonaise daar niet hetzelfde smaakt als in Nederland. Hij is een stukje zuurder en anders van smaak, en eigenlijk lijkt het nauwelijks op onze vertrouwde saus. Maar hoe kan het eigenlijk dat mayonaise overal anders smaakt?

Hoe wordt mayonaise gemaakt?

Om mayonaise te maken, heb je eigenlijk maar een paar ingrediënten nodig. De basis bestaat uit eigeel, olie, azijn of citroensap, en een snufje zout. Door deze ingrediënten met elkaar te mengen, ontstaat die lekkere romige, smeuïge textuur.

Toch doet ieder land het net een beetje anders. In Nederland zijn bijvoorbeeld strenge regels die bepalen wanneer iets wel of niet mayonaise mag heten. Zo moet de saus in ons land voor minimaal 70% uit olie bestaan en voor 5% uit eigeel. Sauzen die minder olie bevatten, kunnen nog de naam ‘fritessaus’ krijgen. Fritessaus bevat namelijk slechts 20-25% olie.

Nederlandse zoete mayo

In vergelijking met mayonaise in andere landen, is de Nederlandse mayonaise erg zoet. Dat komt doordat veel producenten er sinds de jaren ’60 een snufje suiker aan toevoegen, een ingrediënt dat van oorsprong eigenlijk niet in de saus thuis hoort. De reden hiervoor? Wetenschappers kwamen er destijds achter dat vet zorgt voor een stijging van het aantal hart- en vaatziekten, en daarom werden veel producten minder vet gemaakt. Om de mayonaise toch lekker te houden, werd een deel van het vet vervangen door suiker.

Belgische mayonaise

België staat natuurlijk bekend om z’n heerlijke frieten, en daar hoort een flinke klodder Belgische mayo bij. Vroeger moest de Belgische mayo een hoger vetpercentage (80%) hebben, maar inmiddels is dat teruggedraaid naar 70%. Mayonaise die ‘traditionele Belgische mayonaise’ heet, heeft nog wel het hogere vetpercentage. Daarnaast is Belgische mayo net een stukje zuurder, omdat er geen suiker aan toegevoegd wordt maar wel iets meer azijn.

Mayo in Frankrijk

Wanneer je de Franse en de Nederlandse mayonaise naast elkaar proeft, is het echt een wereld van verschil. Franse mayo heeft een zuurdere smaak, omdat er meer azijn of citroensap in zit. Bovendien gebruiken de Fransen graag Dijonmosterd in hun mayonaise, wat voor een pittige kick zorgt.

Duitse mayonaise

De mayonaise in Duitsland komt misschien wel het meeste overeen met Nederlandse mayo, zowel qua smaak als structuur. Hij kan soms net ietsje zuurder zijn, maar het verschil is niet groot. Ook in Duitsland wordt door veel producenten namelijk wat suiker toegevoegd aan de mayo.

Japanse mayonaise

Japanse mayonaise, ook wel ‘Kewpie mayo’ genoemd, is een verhaal apart. Deze mayo zie je steeds vaker voorbijkomen in supermarkten en restaurants. Hij heeft een unieke smaak die wat pittiger is, en de textuur is een stuk zachter en fijner. Er komen dus geen ‘klodders’ uit een tube Japanse mayo, maar juist een dunnere saus.

Japanse mayo wordt vaak gebruikt in sushi, okonomiyaki (een soort Japanse pannenkoek) en als smaakmaker in allerlei gerechten. Mocht je eens helemaal wat anders willen, dan is Japanse mayo zeker een aanrader.

Lees ook: Hartig ontbijt: de voordelen én inspiratie om aan de slag te gaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Kookfans, Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock