Ook zonder toegevoegde suikers is fruitsap niet zo goed voor je
Een lekker glaasje jus d’orange bij het ontbijt en een paar glazen appelsap voor de dorst. Je denkt misschien dat je zo een goede dosis vitaminen binnenkrijgt, maar helaas is niets minder waar. Zelfs wanneer je een gezonde keuze probeert te maken door verse fruitdrank in je winkelmandje te leggen, ligt er gevaar voor je gezondheid op de loer, zo wijst een nieuw onderzoek uit.
Verse fruitsap
Inmiddels weten we dat veel fruitsappen in de supermarkten volzitten met toegevoegde suikers. Niet alleen slecht voor je tanden, maar ook voor je gezondheid. Daarom kiezen veel mensen de laatste tijd steeds vaker voor een fruitsap zonder toegevoegde suikers of voor een vers sapje. Een stuk gezonder, zul je wellicht denken. Of dat ook echt het geval is, besloot de Universiteit van Parijs eens te onderzoeken. In de studie werd gekeken of er een verband was tussen verse fruitsappen en kanker. Wetenschappers voerden hiervoor een vijfjarig onderzoek uit onder zo’n honderdduizend Fransen, waarvan 2200 gediagnosticeerd werden met kanker.
Te veel suikers
Het is bekend dat drankjes met veel suiker kunnen leiden tot overgewicht, wat weer een hoger risico op kanker met zich meedraagt. Uit het Franse onderzoek blijkt dat dit ook het geval is bij verse fruitsappen zonder toegevoegde suikers. De natuurlijke suikers kunnen namelijk net zo gevaarlijk zijn als de toegevoegde suikers. Ga maar na: wanneer je één glaasje verse jus drinkt, krijg je de calorieën en suikers van drie sinaasappels binnen. Tel dat bij elkaar op, en je krijgt net zo veel suiker binnen als er in een glaasje cola zit. En dat alles terwijl je niet zo snel drie sinaasappels zou eten op een dag, laat staan bij het ontbijt. Volgens de onderzoekers zit daar het gevaar.
Risico op kanker
Nu kan een glaasje verse jus of een koud glas appelsap op zijn tijd natuurlijk geen kwaad, maar het is wel oppassen geblazen. Overgewicht brengt namelijk een groter risico op kanker met zich mee. Kanker als gevolg van overgewicht ontwikkelt zich vaak als prostaat- en darmkanker, zo weet Ellen Kampman, specialist in de relatie tussen voeding en ziekte aan de Wageningen Universiteit. Het is dan ook opvallend dat van de 2200 mensen met kanker in het onderzoek, 693 van hen leiden aan borstkanker. Om dat te kunnen verklaren, is meer onderzoek nodig, zo vertelt Kampman aan De Telegraaf.
Advies
Haar advies luidt dan ook om vooral veel water en andere ongezoete dranken te drinken. “Ik zie geen reden om onmiddellijk een ander advies uit te brengen naar aanleiding van dit onderzoek”, aldus Kampman. “Maar ik zou wel voorzichtig zijn. Drink geen sloten verse appelsap of sinaasappelsap.” Kortom: een glaasje verse jus op zijn tijd kan best, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van.
Lees ook: Schudden voor gebruik: dit is waarom je sinaasappelsap moet laten ‘luchten’
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: De Telegraaf, Margriet | Beeld: Pexels