Hoe kan het dat de fruitsoort zo laxerend werkt?
Weleens last gehad van constipatie? Dan zul je van de huisarts als tip wellicht mee hebben gekregen om eens wat vaker pruimen te eten. Pruimen werken namelijk een soort van laxerend en houden je ontlasting zacht. Maar hoe kan dit precies? Experts leggen het uit.
Thuisremedie
Wie weleens gegoogled heeft naar tips tegen verstopping zal ongetwijfeld op de tip om pruimen te eten zijn gestuit. Deze tip wordt zelfs door doktors aangeraden. “Pruimen zijn al generaties lang een thuisremedie tegen constipatie, en met een goede reden. Ze werken,” zegt dr. Nathan Wood, docent geneeskunde aan de Yale School of Medicine.
Bestanddelen
Pruimen bevatten drie verschillende bestanddelen die je ontlasting ‘zacht’ maken. Zo zitten er twee soorten vezels en fermenteerbare suikers in de fruitsoort. Pruimen bestaan onder andere uit oplosbare vezels die “water absorberen en een gelachtige substantie vormen die de ontlasting zachter maakt, waardoor het makkelijker gaat”, aldus Dr. Alexander Jow, een gastro-enteroloog aan het Kaiser Permanente Falls Church Medical Center in Falls Church, Virginia.
Daarnaast bevatten pruimen onoplosbare vezels, wat “plantaardig materiaal is dat vrijwel intact door ons spijsverteringskanaal gaat”, legt Wood uit. Omdat het “niet wordt geabsorbeerd of volledig afgebroken door onze maag en darmen,” creëert het bulk die “helpt om dingen sneller door je darmen te duwen,” zei hij.
Ten derde bevatten pruimen sorbitol, een natuurlijke, fermenteerbare suiker. “Deze suikers hebben een mild laxerend effect op je spijsverteringssysteem door water naar de darmen te trekken om de ontlasting zachter te maken en de stoelgang te stimuleren,” zei Jow.
Verschillen pruimensap en hele pruimen
Mocht je nou last hebben van constipatie, kun je dan beter voor pruimensap gaan of hele pruimen? Zowel pruimensap als hele pruimen zijn effectief bij het behandelen van constipatie, aldus Jow. Er zijn alleen enkele verschillen waar je rekening mee moet houden.
Hele pruimen bevatten meer vezels omdat het sapproces een aantal vezels doet uit de sap verdwijnen. Een glas pruimensap bevat ongeveer 2,5 gram vezels, terwijl 10 hele pruimen ongeveer 6 gram vezels bevat. Bovendien “bevatten hele pruimen twee keer zoveel sorbitol in dezelfde portiegrootte als pruimensap”, legt Jow uit. Daarnaast bevat pruimensap meer suiker en calorieën dan hele pruimen. Hoewel dit misschien geen verschil maakt als je maar af en toe pruimensap drinkt, kan het na verloop van tijd wel oplopen, waarschuwde Jow.
Werking
Volgens Jow komt het erop neer dat zowel pruimensap als hele pruimen je kunnen helpen om goed naar het toilet te gaan. Maar hoe lang duurt het dan voordat de pruimen hun werking doen? Dat varieert van persoon tot persoon, van “een paar uur tot een dag”, stelt Jow.
Je kunt zelf wel wat dingen doen om het proces te bevorderen. “Het is belangrijk om veel water te drinken tijdens het gebruik van pruimen om gehydrateerd te blijven en de effectiviteit van de pruimen en de werking van het spijsverteringsstelsel te bevorderen”, vervolgt Jow. Je kunt het beste beginnen met drie tot vijf pruimen per dag of een glas pruimensap per dag om klachten te verlichten.
Tip van de redactie: er bestaat in Nederland ook pruimenlimonade. Meng de limonade met wat water en je hebt een prima pruimendrankje!
Lees ook: Last van verkoudheid? Met deze voedingsmiddelen kom je er snel weer bovenop
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock