Niet alle soorten kunnen er goed tegen
We vragen het ons keer op keer af: welke soorten groente en fruit mogen er nou in de koelkast? Waarom moeten sommige soorten buiten de koelkast bewaard worden in een schaal? Wij vertellen je waarom je niet alle groente en fruit in je koelkast hoeft te leggen als je de houdbaarheid wilt garanderen.
Lage temperatuur
De meeste koelkasten zijn afgesteld op een temperatuur van vier of vijf graden. Schimmels en bacteriën groeien trager bij die temperatuur, waardoor eten dat je in de koelkast bewaart langer goed blijft. Daarnaast vertraagt de lage temperatuur het rijpingsproces. Groentes en fruitsoorten die je in de supermarkt koopt, zijn vaak nog niet helemaal rijp. Door het rijpingsproces nog wat extra te vertragen, zorg je ervoor dat dat eten langer meekan.
Andere uiterlijk en andere smaak
Hoewel de koelkast de ideale plek lijkt voor al je groente en fruit, is bij verschillende soorten te zien dat ze niet zo blij worden van die lage temperatuur. “Gewassen uit warme gebieden zijn niet gewend aan kou en doen het doorgaans slecht in de koeling”, vertelt Eelke Westra (programmaleider naoogstkwaliteit bij Wageningen University). “Groente en fruit dat je in de supermarkt koopt, bestaat uit levende cellen.”
Er zijn allerlei processen in die cellen gaande, waaronder het rijpingsproces. “In soorten die niet zijn aangepast aan de kou, veranderen deze processen, waardoor de kwaliteit omlaaggaat.” De celwanden worden dan namelijk beschadigd, waardoor problemen ontstaan. Om te voorkomen dat ze afsterven, zullen de cellen weinig aandacht besteden aan niet-essentiële processen (zoals rijpen). Dat zorgt ervoor dat het uiterlijk van groente en fruit verandert, wat bijvoorbeeld zwarte bananen oplevert. Ook kan de smaak erdoor veranderen.
Goed opletten
Wat kan er nou zonder problemen in de koelkast? Al het groente en fruit dat van origine uit een koud gebied komt. Daarnaast moet gesneden fruit en groente altijd in de koelkast. “Met het snijden verbreek je de schil, en daarmee de natuurlijke barrière. Dan kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijker groente of fruit infecteren”, aldus Westra. Er is dan kou nodig om te voorkomen dat het rottingsproces ineens heel snel gaat. Kortom: na het doen van boodschappen moet je goed opletten wat je allemaal in de koelkast legt. Daarmee voorkom je een hoop problemen.
Lees ook: Aha: hierom laat je je eten afkoelen voordat je het in de koelkast zet
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Quest | Beeld: Pexels