Zo lang mag je je eten in de vriezer bewaren totdat het niet meer goed is
Wij van de Kookfans-redactie stouwen onze vriezers altijd helemaal vol met kliekjes. We koken voor een weeshuis en kunnen vervolgens de helft van het eten in bakjes stoppen voor later. Heel handig, maar het komt ook weleens voor dat we vergeten dat er nog een kliekje in de viezer ligt. Tja, hoe lang lag dát daar al? Kan je het nog eten? Wij hebben een handige lijst opgesteld van hoe lang alles in de vriezer mag liggen voordat het niet meer goed is.
Hoelang voordat de ingevroren nasi niet lekker meer is?
Bevroren
Door eten in te vriezen, stop je het groeiproces van bacteriën. Hierdoor blijft het eten dus langer houdbaar. Maar in de vriezer gaat de kwaliteit van het eten wél omlaag en komen er op den duur bacteriën bij. Zorg er daarom voor dat je eten goed verpakt de vriezer in gaat en dat je de vriezer niet te volstouwt, want daardoor gaat de temperatuur omhoog. Zet de vriezer op ten minste op -18 graden Celsius.
Brood en desserts
- Brood en bolletjes: 2-3 maanden
- Ongebakken brood: 1 maand
- Koekjes: 6-8 maanden
- Koekjesdeeg: 3 maanden
- Cakes: 2-3 maanden
- Appeltaart en vruchtenvlaai: 6-8 maanden
- Cheesecake: 2-3 maanden
- Muffins: 6-12 maanden
- Pannenkoeken: 3 maanden
Vlees
- Lam en kalfsvlees: 9 maanden
- Varkenskarbonade: 4-6 maanden
- Biefstuk: 6-12 maanden
- Runderkarbonade: 4-6 maanden
- Rosbief: tot 12 maanden
- Hele kip/kalkoen: 12 maanden
- Delen van kip/kalkoen: 9 maanden
- Kalkoen- of varkensgehakt: 3-4 maanden
- Rundvlees en kip: 3-4 maanden
- Hertenvlees: 3-4 maanden
- Ham: 2 maanden
- Rauwe hamburgers: 3-4 maanden
- Spek: 1 maand
- Worstjes: 1-2 maanden
- Gefrituurde kip: 3-4 maanden
- Gevogelte (gebakken): 4-6 maanden
- Vlees (gebakken): 2-3 maanden
Vis en zeevruchten
- Magere vis: 6 maanden
- Vette vis: 2-3 maanden
- Gebakken vis: 4-6 maanden
- Gerookte vis: 2 maanden
- Schaaldieren: 2-3 maanden
- Kreeft: 12 maanden
- Krab: 10 maanden
- Verse garnalen: 3-6 maanden
- Inktvis, venusschelpen: 3-6 maanden
- Venusschelpen, mosselen, oesters (vers): 1-3 maanden
- Ingeblikte vis (uit het blik): 1 maanden
Zuivel en eieren
- Boter: 6-9 maanden
- Margarine: 12 maanden
- Hüttenkäse: 1 maand
- Harde kazen: 6 maanden
- Zachte kazen: 6 maanden
- IJs: 2 maanden
- Yoghurt: 1-2 maanden
- Eieren (rauw): 1 maand
Groente en fruit
- Fruit (citrus): 3 maanden
- Fruit (ander): 9-12 maanden
- Noten: 3 maanden
- Groente: 8-12 maanden
Soep, bouillon en stoofpotjes
- Vleesbouillon: 2-3 maanden
- Soep met vlees: 2-3 maanden
- Stoofpot met vlees: 3-4 maanden
- Groentesoep en stoofpotjes: 2-3 maanden
Dranken
- Melk: 3-6 maanden
- Sap (vers): 6 maanden
- Sap (geconcentreerd): 12 maanden
(Vloeistof zet uit in de vriezer, dus doe het in elk geval nooit in een glazen fles om scherven te voorkomen.)
Overig
- Ovenschotels: 3 maanden
- Ovenschotels met ei: 1-2 maanden
- Rijst (gekookt): 3 maanden
- Pasta (gekookt): 3 maanden
- Vleeswaren voor op brood: 1-2 maanden
- Pizza: 1-2 maanden
- Kruiden: 12 maanden
- Kant-en-klaar-maaltijden: 3-4 maanden
Wat moet je niet invriezen:
- Eieren in de schaal
- Hardgekookte eieren
- Koffie
- Mayonaise
- Zure room
- Karnemelk
- Roomkaas
- Pudding
- Custard en vla
- Salades
- Saladedressing
- Ingeblikt eten
- Droge rijst
- Droge pasta
- Ontbijtgranen
- Appels
- Meloen
- Artisjok
- Aubergine
- Sla
- Aardappelen (behalve aardappelpuree)
- Radijs
- Spruiten
- Drinken met prik, bier
Lees ook: Recept: romige Mexicaanse ovenschotel met wraps
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Glamour | Beeld: Kookfans