Zo weet je precies waar je aan toe bent
Als je niet lekker in je vel zit, kan het helpen om je eetpatroon te veranderen. Hulp van een expert kan hierbij erg handig zijn. Maar wie schakel je dan in: een diëtist, een voedingsdeskundige, of een lifestyle coach? Er zitten namelijk grote verschillen tussen.
Gezond eten
Er zijn verschillende redenen om je voeding onder de loep te nemen. Misschien ben je topfit, maar wil je extra spieren kweken. Of kun je hulp gebruiken om enkele kilo’s kwijt te raken? Wellicht heb je last van medische problemen die je beter onder controle krijgt met een aangepast dieet.
Als je vragen hebt over je gezondheid, dan helpt het vaak al om contact op te nemen met je huisarts. Zij kunnen je gerichter wijzen naar een expert die je kan helpen bij de vraag die je hebt.
Diëtist of deskundige
Er is in elk geval één heel belangrijk verschil tussen diëtisten en voedingsdeskundigen, voedingsconsulenten en lifestyle coaches. De term diëtist is namelijk beschermd, en dat betekent dat je niet zomaar aan de slag kunt als diëtist. Hiervoor moet je een specifieke vierjarige HBO-opleiding afgerond hebben. In Nederland heb je twee organisaties waar gediplomeerd diëtisten zich kunnen aansluiten: de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en de Diëtisten Coöperatie Nederland. Als je specifiek op zoek bent naar een diëtist, dan kun je in deze twee registers dus eentje zoeken die in jouw buurt zit. Handig!
Het beroep voedingsdeskundige of -consulent is echter niet beschermd. Natuurlijk kunnen zij wel over volop kennis beschikken, maar in principe kan iedereen claimen dat zij deskundige, consulent, of expert zijn. Dit geldt ook voor gewichtsconsulenten, lifestyle coaches, of ervaringsdeskundigen. Sommige van deze beroepen houden wel kwaliteitsregisters bij. Maar een harde eis van een vierjarige vooropleiding zoals bij diëtisten, is er dus niet. Wel kun je checken of jouw deskundige bijvoorbeeld is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland.
Wat past bij jou?
Waar je het beste terecht kunt met vragen over je voeding, verschilt per persoon. Heb je echt vragen over je gezondheid of spelen er medische problemen zoals hart- en vaatziekten? Dan kun je het best terecht bij een diëtist. Wil je gewoon nog beter presteren in de sportschool of op het voetbalveld? Dan is een voedingsconsulent vaak een betere optie. Maar let dan dus wel op wat deze expert precies voor kennis en certificaten heeft. Dat voorkomt een hoop teleurstelling!
Lees ook: Zó voorkom je ongezond snacken
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Voedingscentrum, Indeed | Beeld: Adobe Stock