Tjitske

Is voorverpakt fruit slechter dan gewoon fruit?

Veel supermarkten hebben tegenwoordig kleine plastic bakjes met voorverpakt fruit in de koelschappen liggen. Stukjes meloen, appel en mango wisselen elkaar af zodat jij snel en makkelijk je fruithapje kunt eten. Maar is dit net zo goed voor je als zelf vers fruit eten? Gaat de kwaliteit omlaag in het plastic bakje? Lees het hier.

Is het gezond of niet?

Voorverpakt fruit

Wij kopen gauw eens een bakje met voorgesneden fruit. Vooral dingen als meloen en mango, waarvan je meteen een hele vrucht moet slachten voor een beetje fruit, kopen we graag voorverpakt. Het is natuurlijk grotendeels luiheid, maar het is soms wel erg makkelijk om zo’n plastic bakje mee te nemen naar werk of het park om een paar stukjes fruit te snoepen. Toch denken we dat het gezonder is om zelf een meloen aan te snijden. Wat is daar van waar?

Bruin

Je kent het vast wel van vroeger: de bruine appelpartjes in je broodtrommeltje tijdens de fruitpauze. Dit komt door de enzymen in het fruit, deze kleuren bruin als ze in aanraking komen met zuurstof. Je kunt het nog prima eten, maar erg appetijtelijk ziet het er niet uit. Daarom sprenkelen fabrikanten citroenzuur of calciumsorbaat over het fruit om dit bruiningsproces te voorkomen. Dit kan de structuur iets veranderen, maar het tast de smaak en de voedingswaarde niet aan.

Houdbaar

Gesneden en voorverpakt fruit is minder lang houdbaar dan de verse variant in de schil. Dit komt omdat hoewel het fruit luchtdicht in plastic is verpakt, het fruit toch zal vergaan. Over de vitaminen hoef je je geen zorgen te maken: deze vergaan pas als het fruit begint te rotten en dan eet je het toch niet meer. Voor je lichaam is er dus niets ergs aan voorverpakt fruit eten: het milieu is een ander verhaal.

Lees ook: Is melk goed voor elk? Dit doet zuivel met je lichaam

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Women’s Health | Beeld: Whole Foods Market’s fruit bowl – EPIC LUNCH WIN door Miia Sample onder de licentie CC BY-SA 2.0