Spoiler: ook je portemonnee wordt er niet blij van
Een zakje voorgesneden broccoliroosjes in de pan gooien of zo’n bakje fruitsalade uit het schap meepikken als tussendoortje: we maken ons er allemaal weleens schuldig aan. Voorgesneden groente en fruit is nu eenmaal een geweldige uitkomst als je niet veel tijd (of zin) hebt om uitgebreid te koken. Toch kleven er behoorlijk wat nadelen aan het niet zelf snijden van je groente en fruit. We zetten ze op een rij.
1. Het is minder vers
Het eerste nadeel is een inkoppertje: groente en fruit is minder vers als het voorgesneden is. Door oxidatie kunnen namelijk bepaalde voedingsstoffen verloren gaan. Een uitzondering hierop is overigens diepvriesgroente en -fruit. Omdat dit na de oogst vrijwel direct wordt ingevroren, gaan hierbij amper voedingsstoffen verloren. Bloemkoolroosjes of stukjes mango uit de diepvries zijn dus een prima optie!
2. Het kan ziekmakende bacteriën bevatten
Diverse slasoorten kunnen besmet raken door de ziekmakende bacterie E. coli via bemesting of besproeiing met vervuild water. Deze groenten worden vaak gemengd met andere soorten en de besmette lading wordt verdeeld over heel veel verschillende zakjes. Zo worden de bacteriën snel verspreid, al wil het natuurlijk niet zeggen dat een hele krop sla dan wel altijd per definitie veilig is.
3. Het is duurder
Dan nog een praktisch nadeel: je voelt het in je portemonnee wanneer je voorgesneden groente of fruit koopt. Het is namelijk stukken duurder. Favor Flav onderzocht dit en ontdekte het enorme verschil tussen voorgesneden fruit en ‘heel’ fruit. Wat blijkt? De kiloprijs van een 2,5 kg zak appels is € 1,60, en de kiloprijs van een zakje ‘snoepfruit appel’ is € 11,11. Dat zegt genoeg!
Lees ook: Is diepvriesfruit net zo gezond als vers fruit?
Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Favor Flav | Beeld: Adobe Stock