Voorgesneden groente is wellicht zelfs gezonder
Vaak zien we het als luiheid: een zak voorgesneden groente kopen in plaats van het zelf snijden. Daarnaast zit er natuurlijk weer extra plastic omheen, wat het milieu niet ten goede komt. Ook wordt er vaak gedacht dat ongesneden groente verser is dan gesneden groente uit het koelvak. Maar is dat wel zo?
Uit onderzoek blijkt dat voorgesneden groente zelfs beter kan zijn.
Onderzoek
Wetenschappers van de Universiteit van Wageningen hebben onderzoek gedaan naar de stoffen in voorgesneden broccoli, bloemkool en andere koolsoorten. Uit dit onderzoek bleek dat de voorgesneden variant meer stoffen bevatten die tegen kanker beschermen dan de ongesneden variant. Deze stoffen, glucosinolaten, zijn gifstoffen die van nature voorkomen in koolsoorten, waaronder broccoli, bloemkool en spruitjes.
Kanker
Glucosinolaten beschermen ons lichaam tegen kankerverwekkende stoffen. Voor mensen is het gezond, maar voor insecten is het giftig. Daarom komt er juist meer glucosinolaat vrij als je de groente snijdt, omdat de groente zich probeert te beschermen tegen vretende insecten. Uit het onderzoek bleek dat hoe langer de groente aangesneden was, hoe meer van het stofje erin zat. Voorgesneden groente uit de supermarkt of zelf gesneden groente dat een paar dagen in de koelkast ligt bevat dus meer glucosinolaten dan ongesneden groente. Na twee dagen zitten er in de meeste koolsoorten twee keer zo veel glucosinolaten, in witte kool zelfs vijftien keer meer.
Koken
Om de kankerwerende stoffen te behouden, is het van belang om de groente zo kort mogelijk en in zo weinig mogelijk water te koken. Glucosinolaten lossen namelijk op in water. Daarom is een broccolisoep bijvoorbeeld erg gezond, omdat je dan het kookwater ook opeet. De zakjes met voorgesneden broccoli, bloemkool of andere koolsoorten bevatten meer glucosinolaten en omdat ze in stikstof worden verpakt blijft de vitamine C en foliumzuur ook behouden. De volgende keer dat je voor het groenteschap staat hoef je je dus niet schuldig te voelen om de makkelijke weg te kiezen!
Lees ook: Koolhydraatarm dieet? Dan kun je het beste deze groentesoorten eten
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Margriet | Beeld: Pixabay