Christel

Altijd goed om te weten

We weten dat gezond eten van groot belang is voor je gezondheid, maar het is ook voor je tanden belangrijk om aandacht te besteden aan je voeding. We hebben laatst al voor je op een rijtje gezet welke voedingsmiddelen slecht zijn voor je tanden en nu zijn de etenswaren die goed zijn voor je tanden aan de beurt.

Sla de volgende etenswaren maar in

  • Appels en peren: hoewel je appels niet met peren mag vergelijken, hebben ze wel wat gemeen. Beide fruitsoorten verhogen de aanmaak van speeksel, waardoor eventuele voedselresten en tandaanslag weggespoeld worden. Ook komkommer en bloemkool bevorderen de speekselproductie.
  • Wortel: deze oranje groente is rijk aan vitamine A. Deze vitamine is essentieel voor gezond tandglazuur. Wij eten meteen een paar wortels.
  • Sesamzaad: deze kleine zaadjes helpen bij de opbouw van tandglazuur en bovendien zijn de zaadjes rijk aan calcium. Kortom: hartstikke goed voor je gebit dus! Sesamzaadjes eet je niet zo snel als snack, maar doe eens wat door je yoghurt of door een smoothie.
  • Kaas: kaas zit bomvol eiwitten, fosfor én calcium, allemaal middelen die het gebit tegen zuren in de mond beschermen. Wist je dat het regelmatig eten van een blokje kaas zelfs tanderosie kan helpen voorkopen?
  • Zalm: vette vis is ontzettend goed voor de gezondheid. Zalm zit boordevol calcium en vitamine D; hartstikke goed voor de botten en tanden.
  • Rode uien: deze smaakmaker is niet alleen een verrijking voor vrijwel al je hartige gerechten, maar ook nog eens goed voor je tanden. De rode ui vernietigt de bacteriën die tandbederf veroorzaken.
  • Ananas: deze zoete vrucht is goed voor je tandvlees én is een natuurlijke vlekkenverwijderaar. Eet daarom regelmatig wat ananas. Geen probleem voor ons!
  • Broccoli: deze vitaminebom bevat veel ijzer en ijzer vormt weer een beschermlaag op je tanden. Deze laag beschermt ook nog eens het tandglazuur tegen zuren. Naast broccoli zijn andere groente groenten als sla en spinazie ook erg goed voor je tanden.
  • Gember: deze wortel geeft je gerechten veel meer smaak en gaat ook nog eens buikpijn tegen. Ook heeft gember ontstekingsremmende eigenschappen, die het tandvlees ondersteunen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Public Domain Pictures