Verder dan de hoeveelheid calorieën kom je eigenlijk niet
Let je een beetje op de lijn? Grote kans dat je dan geregeld een blik werpt op het etiket van bijvoorbeeld je ontbijtgranen of pastasaus. Maar wat er eigenlijk precies staat? Je hebt geen idee. Laten we vooropstellen dat dit absoluut niet raar is, aangezien een voedingswaardetabel tegenwoordig behoorlijk misleidend kan zijn. Veel mensen weten niet hoe bepaalde gegevens af te lezen zijn, daarom geven wij een spoedcursus!
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.
Ingrediëntenlijst
Op de verpakking van elk product vind je een ingrediëntenlijst. Op deze lijst staan alle ingrediënten die in het product verwerkt zijn op volgorde van hoeveelheid. Het eerste ingrediënt dat je leest is het ingrediënt waarvan er het meeste in zit. Staat suiker erg vooraan? Dan betekent dit niet veel goeds.
Suiker
Probeer je minder suiker te nuttigen? Grote kans dat jij het etiket checkt op het woord ‘suiker’. Maar juich niet te vroeg wanneer je dit woord niet op de verpakking ziet staan, aangezien suiker veel schuilnamen gebruikt. Dit zijn woorden als: agavenectar, ahornsiroop, cassonade, demerara, dextrose, erythritol (E968), geconcentreerd (vruchten)sap, (glucose-)fructosestroop, gula, hfcs, molasse, nectar, sacharine, sacharose, stroop, sucranaat, sucrose, treacle, trubinado. Let hier dus goed op!
Porties
Een voedingswaardetabel geeft vaak voor twee soorten gewicht de voedingswaarde aan. Dit is vaak per 100 gram en per portie. Per portie? Die heb je net opgegeten, toch? Dat denk je. Wat voor de één een portie is, is voor jou misschien wel bijna niets. Een dikke laag pindakaas of een dun doorzichtig laagje kan een hoop verschil maken. De oplossing? Weeg je ‘portie’ af, zodat je precies weet wat je binnenkrijgt.
Vetten
Op bijna elke verpakking staan vetten en ‘waarvan verzadigde vetzuren’ aangegeven. Op het gebied van vetten zijn er twee soorten, namelijk goede en slechte vetten. Die goede vetten, ook wel onverzadigde vetzuren, zijn goed voor je lichaam. De slechte vetten worden op een voedingswaardetabel aangegeven als verzadigde vetzuren. Deze slechte vetten verhogen je cholesterol. Bevat een product vooral veel verzadigde vetzuren? Dan kun je ‘m beter laten staan.
Lees ook: Expert legt uit: ‘Is brood een dikmaker?’
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: ELLE eten | Beeld: Health.mil