Deze voedingsmiddelen zijn ware ijzerbommetjes
Wie als klein kind vaak naar de avonturen van krachtpatser Popeye keek, was er vast van overtuigd dat spinazie het eten is om sterk van te worden. Een blik groen spul naar achteren werken en je hebt plots een ontzaglijke set spieren. Alleen blijkt spinazie helemaal niet de grootste bron van ijzer te zijn.
Een smakelijke manier om je ijzergehalte op peil te houden.
Aanbevolen hoeveelheid
IJzer, waar is het eiwit niet goed voor? Het voedingscentrum raadt mannen tussen de 19 en 50 jaar aan om 9 mg ijzer per dag binnen te krijgen, voor vrouwen ligt dit getal veel hoger, namelijk 15 mg per dag. Voor 50+’ers geldt dat zowel mannen als vrouwen 9 mg ijzer per dag moeten binnenkrijgen. Bij een ijzertekort loop je kans op hoofdpijn en vermoeidheid. We hoeven je niet meer te vertellen dat het dus belangrijk is om genoeg ijzer binnen te krijgen. En blijkbaar zitten er in de volgende voedingsmiddelen meer ijzer dan in spinazie.
Ter vergelijking: 100 gram spinazie bevat 4,1 mg ijzer.
Quinoa
Wil je eens wat anders dan pasta, aardappelen of rijst? Dan heb je aan quinoa een heel goed alternatief. De graansoort bevat 4,6 mg ijzer per 100 gram. Zorg er alleen wel voor dat je quinoa niet te snel kookt, anders zal je lichaam het ijzer in spinazie minder goed opnemen.
Pijnboompitten
Heerlijk bij de carpaccio of geroosterd door een pastasalade: pijnboompitten. Ze zijn wel rijk aan vet, maar ze bevatten ook een leuke hoeveelheid ijzer. In 100 gram pijnboompitten vind je 5,5 mg ijzer.
Lees op de volgende pagina welke voedingsmiddelen nóg meer ijzer bevatten.
Pagina 1/2