9. Ingeblikt vis – 3 jaar
Ingeblikte tonijn of ansjovis is altijd een veilige aankoop, omdat het zeker drie jaar meegaat als je het op een koele, droge plaats bewaart. Eenmaal geopend, kan je de inhoud drie tot vier dagen in de koelkast en maximaal twee maanden in de vriezer bewaren.
10. Balsamicoazijn – 4 jaar
Azijn kan drie tot vier jaar in de voorraadkast blijven staan. Bewaar het in een goed afgesloten verpakking, op een koele, donkere plaats, uit de buurt van warmte of zonlicht. Eenmaal geopend, is het voor de smaak het beste om het binnen twee jaar te consumeren, maar het is veilig om het voor onbepaalde tijd te bewaren.
11. Honing – oneindig
Honing is een geweldig voedingsmiddel dat nooit bederft. Wetenschappers hebben honing gevonden in een Egyptisch graf dat 3000 jaar oud was en het was nog steeds eetbaar. Sommige bedrijven zetten een vervaldatum op de verpakking omdat honing kan kristalliseren, maar ook gekristalliseerde honing blijft eetbaar.
12. Gedroogde linzen en bonen – oneindig
Gedroogde linzen en bonen kunnen oneindig lang meegaan, maar na een jaar duurt het koken ervan soms wat langer. Bewaar ze in een luchtdichte glazen pot op een koele, donkere en droge plaats. Was voor gebruik de linzen of bonen goed af onder de kraan.
13. Bruine en witte suiker – oneindig
Bruine en witte suiker kunnen járen meegaan, maar de suikers moet waarschijnlijk na bepaalde tijd wel zacht gemaakt worden, omdat ze na verloop van tijd kristalliseren. Je kunt de verpakking daarom niet geopend in je voorraadkast laten liggen en verwachten dat de kwaliteit hetzelfde blijft. Je kunt de suiker het beste in een luchtdichte glazen pot bewaren op een koele droge plek.
14. Zout – oneindig
Zout is een van ‘s werelds oudste smaakmakers. Doe zout in een afgesloten bakje of afsluitbare zak en bewaar het op een koele, droge plek. Tenzij vuil of insecten erin slagen om zich in het zout te nestelen, is het zout voor altijd eetbaar.
15. Rijst – oneindig
Rijst wordt gegeten door meer dan de helft van de wereldbevolking en veel van die mensen zijn afhankelijk van rijst, omdat ze niet aan andere voedingsmiddelen kunnen komen. Doe de ongekookte rijst in een bak of doe de originele zak in een diepvrieszak en bewaar op een koele, droge plaats. Als je het goed bewaart, kan het voor onbepaalde tijd meegaan.
Pagina 1/2
Lees ook: 6 momenten waarop wasmiddel goed van pas kan komen in de keuken
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: The Healthy | Beeld: Healthy food pantry options door Salvation Army USA West onder de licentie CC by 2.0