Bij deze voedingsmiddelen is de houdbaarheidsdatum onzin!
Hoeveel tijd van ons leven spenderen we wel niet met het vertwijfeld kijken naar potjes, blikjes en zakjes met voedingsmiddelen: kan ik dit nog wel eten? Wanneer is een product nu écht over datum en wanneer kan je het nog prima eten? Er zijn een aantal zaken die, ondanks wat er op de verpakking staat aangegeven, eigenlijk houdbaar zijn tot in de eeuwigheid. Je hoeft ze dus niet weg te gooien of nieuwe te kopen, dat scheelt weer in de portemonnee én je verspilt minder voedsel!
- Honing: honing zal na verloop van tijd van kleur veranderen en kristalliseren, maar het blijft veilig om te eten. Je maakt het weer vloeibaar door het in een pannetje met warm water te zetten.
- Rijst: de houdbaarheidsdatum op een pak rijst is je reinste onzin. Als je rijst op een droge en koele plek bewaart kan je er over 20 jaar ook nog van eten, hetzelfde geldt voor gedroogde noedels en pasta.
- Ingeblikte groenten: als ze eenmaal geopend zijn dan is de houdbaarheid natuurlijk wel beperkt, maar een ongeopende pot of blik met groente kan je over 40 jaar nog eten.
- Azijn: dit gaat een leven lang mee, dus koop gerust een jumbo fles!
- Maizena: dit wondergoedje staat bij bijna iedereen in de kas. Sommigen gebruiken het dagelijks, bij anderen staat het te verstoffen. Maar dat geeft allemaal niks, want een pak maizena gaat zó lang mee dat je achterkleinkinderen er nog gebruik van kunnen maken.
- Pindakaas: koop het gerust in enorme hoeveelheden als het in de aanbieding is, want pindakaas kan je 2 tot 5 jaar na dato gewoon nog op je broodje smeren. De olie in de pindakaas houdt het fris.
Blijf bij het beoordelen van de houdbaarheid en kwaliteit van voedsel natuurlijk altijd wel op je eigen zintuigen vertrouwen. Ruikt het smerig? Dan kan je het beter niet meer gebruiken.
Bron: Libelle | Beeld: Pexels