Marlieke

Vitamine D is van groot belang voor een goede weerstand

Al jarenlang luidt het advies om vitamine D te slikken als de ‘r’ in de maand zit. In de donkere herfst- en wintermaanden kunnen we immers wel een extra boost voor onze weerstand gebruiken. Maar als vitamine D onmisbaar is voor je immuunsysteem, kan het dan ook bescherming bieden tegen Covid-19?

Vitamine D en weerstand

Vitamine D is onmisbaar voor een goede weerstand. Zo speelt de vitamine onder andere een rol bij het ‘activeren’ van je immuunsysteem en heeft het een ontstekingsremmende werking. De vitamine is zelfs zo belangrijk voor je weerstand dat een vitamine D-tekort ook wel in verband wordt gebracht met een grotere kans op ziekten en (luchtweg)infecties.

Vitamine D en het coronavirus

Als de vitamine zo belangrijk is voor je immuunsysteem, kan het dan ook bescherming bieden tegen virussen als Covid-19? Het is nog te vroeg om hier wetenschappelijk bewijs voor te hebben. Wel heeft recent onderzoek laten zien dat patiënten van 40 jaar of ouder met voldoende vitamine D in hun bloed minder kans hebben op flauwvallen, zuurstofgebrek of zelfs overlijden als gevolg van het coronavirus, ten opzichte van patiënten met een vitamine D-tekort. Ook wijzen andere onderzoeken uit dat het slikken van vitamine D-supplementen kan helpen tegen luchtweginfecties in het algemeen. Dit is wellicht ook van toepassing op het coronavirus.

Lopende onderzoeken

Inmiddels lopen er meerdere onderzoeken naar het verband tussen vitamine D en het coronavirus. Hoewel een vitamine D-tekort dus zeker niet gunstig lijkt te zijn, kunnen we nog niet zeggen dat het slikken van vitamine D daadwerkelijk beschermt tegen Covid-19. Wel kan een vitamine D-supplement in de wintermaanden een steuntje in de rug bieden voor je immuunsysteem – iets wat in deze tijd altijd mooi meegenomen is.

Vitamine D in voeding

Waar halen we vitamine D normaal gesproken ook alweer vandaan? De belangrijkste bron van vitamine D is niet voeding, maar zonlicht. Het lichaam kan zelf vitamine D aanmaken door blootstelling aan zonlicht – iets waar we in ons land niet het hele jaar van kunnen profiteren. Het is gelukkig niet onmogelijk om vitamine D binnen te krijgen via voedingsmiddelen. Zo zit het onder andere in vette vis, vlees en eieren en is het vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Eet je deze producten niet of alleen in kleine hoeveelheden, dan is in de donkere wintermaanden een supplement een goed (en belangrijk) alternatief.

Lees ook: 5 redenen waarom boerenkool zo goed voor je is

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Healthline, Voedingscentrum | Beeld: Unsplash