Jaimy Boer

Wist je dit al?

Ligt jouw keukenkastje ook vol met verschillende soorten ui, maar weet je niet waar je ze voor kunt gebruiken? Een uiensoepje is altijd een goed idee, maar de ui komt pas echt tot zijn recht wanneer je het voor het juiste gerecht gebruikt. Die vervelende tranentrekkers hebben namelijk ieder een andere smaak. We vertellen je hoe het zit! 

Lente-ui

De lente-ui heeft veel weg van een prei, en heeft een lichte uiensmaak. Je kunt de lente-ui, op het kontje na, helemaal gebruiken en ga je hiermee voedselverspilling tegen. Door de lichte smaak doet hij het best als garnering of om je soep van iets meer smaak te voorzien.

Sjalotjes

Officieel zijn sjalotjes geen uien, maar familie van de lookplant. Net zoals lookteentjes, groeien sjalotjes in trosjes aan elkaar. Een sjalot is veel zoeter en subtieler dan een ui, en doet het daarom goed in mildere gerechten. Ook is hij lekker compact en kun je hem makkelijker versnipperen. Voeg het aan je dressing of jus en je zult merken dat de smaak nog beter wordt.

Zoete ui

De zoete ui heeft een laag gehalte aan zwavel en suiker, en is daardoor zacht en licht van smaak. Voor gerechten waar een subtiele uiensmaak voor nodig is, zoals in een ovenschotel of op een broodje, kun je daarom het beste gaan voor de zoete ui.

Rode ui

De rode ui bevat een hogere concentratie aan suiker en is een stuk minder scherp dan de gele ui. De smaak is knapperig en zoet, waardoor je hem ook prima rauw kunt eten. Snijd de rode ui bijvoorbeeld in kleine stukjes en doe het in een salade of gril hem in een grilpan of barbecue. De smaak wordt hierdoor nog lekkerder!

Gele ui

De gele ui is de scherpste van alle uien. Eet deze daarom niet rauw, maar bak hem eerst. Hierdoor gaat de scherpe smaak eraf, zonder dat de rijke smaak verloren gaat. De gele ui heeft namelijk een hele krachtige smaak.

Inspiratie nodig? Recept voor romige Franse uiensoep

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: ELLE Eten | Beeld: Pexels