Sabine

Het verschil zit ‘m niet alleen in de prijs

Het ene recept vraagt om extra vierge olijfolie en de ander houdt het simpelweg op olijfolie. Maar is er eigenlijk een belangrijk verschil tussen de twee? En in hoeverre maakt dit verschil eigenlijk uit? Wij zochten het uit!

Eerst even wat info over het maakproces van olijfolie. De olie ontstaat door het persen van het vruchtvlees en de pitten van de olijf.

Extra vierge olijfolie
Bij extra vierge olijfolie (ook wel extra virgin olijfolie genoemd) is er sprake van de mechanische methode. Dit houdt in dat er alleen met druk geperst is. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt om de olie te verkrijgen. Hierdoor wordt de smaak ook het beste behouden en hiermee is deze olie het beste geschikt voor salades. Door de olie te verhitten, gaat de smaak namelijk verloren!

Olijfolie
Gewone olijfolie is neutraler van smaak van de extra vierge olijfolie. Deze olie wordt verkregen door raffinering van de olijfolie van de eerste persing. Dit houdt in dat onzuiverheden uit de olie worden gehaald. Hierbij gaat echter ook smaak verloren.

Dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Pixabay