Christel

Je kunt meel niet zomaar door bloem vervangen

Mensen die graag bakken hebben vaak zowel meel als bloem in huis. Toch overkomt het de beste weleens dat de bloem op is, dan maar meel gebruiken? Dat kun je doen, maar je cake of koekjes worden er niet lekkerder door.

Dit is het verschil

Meel versus bloem

Meel heeft een grovere textuur dan bloem. Meel en bloem zijn allebei gemaakt van een vermalen graansoort, alleen wordt bij meel de gehele graankorrel tussen de molensteen gelegd. Gezien de hele korrel wordt gebruikt, is meel rijk aan vezels en eiwitten. Als de meel wordt gezeefd, krijg je bloem. Doordat de meel gezeefd wordt, worden de kiemen en zemelen verwijderd. Hierdoor blijft een fijn en egaal poeder over, dat net wat minder gezond is. Er zit dus wel degelijk een verschil tussen de twee. 

Wanneer gebruik je wat?

Meel en bloem hebben andere eigenschappen. Het is daarom niet aan te raden om ze door elkaar te gebruiken of ze door elkaar te vervangen. Je kunt meel het beste gebruiken als je pannenkoeken of brood wil bakken en bloem leent zich het beste voor cake of koekjes. Als je de bloem bijvoorbeeld door meel vervangt kunnen je koekjes kruimelig worden en dat wil je liever niet. Wist je overigens dat zelfrijzend bakmeel eigenlijk geen meel is maar bloem? In principe is het bloem met een snuf bakpoeder. Je baksel rijst daardoor beter dan wanneer je gewone bloem gebruikt. Daarom kun je zelfrijzend bakmeel goed gebruiken als je cake of muffins wilt bakken.

Lees ook: Lekker als lunch: Griekse tosti

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels