Maayke

Ken jij het verschil?

Wanneer je veel aan het bakken bent of een koning(in) bent in het maken van desserts, dan ben je vast al eens in aanraking gekomen met gecondenseerde melk. Maar wat is dit eigenlijk precies? En wat is het verschil tussen gecondenseerde melk en ‘gewone’ melk? Op al deze vragen hebben wij nu het verlossende antwoord. 

Blijkbaar maakt het soort melk behoorlijk wat verschil in de bereiding van je gerechten.

Het verschil

Gecondenseerde melk is eigenlijk gewoon melk van een koe. Echter is er aan deze melk suiker toegevoegd en is er water aan onttrokken. Na dit proces houd je een dikke, lichtgele melksubstantie over. De gecondenseerde melk vinden we meestal terug in de supermarkt, verpakt in blik. Het voordeel is dat je deze melk jaren buiten de koelkast kan bewaren. Ook niet heel gek dat gecondenseerde melk erg populair is in warmere landen. De melk wordt daarnaast vaak gebruikt in het maken van sausen, nagerechten en bakgerechten.

Zelf maken

Ben je van plan om zelf eens gecondenseerde melk te maken? Zoek dan niet verder, want wij geven hierbij al een simpele uitleg hoe je zelf gecondenseerde melk kan maken.

Dit heb je nodig:

  • 360 milliliter volle melk
  • 130 gram suiker
  • 45 gram boter
  • 1 theelepel vanille-extract

Wat moet je doen?

  • Meng de melk samen met de suiker in een pan met een dikke bodem.
  • Zet de pan op halfhoog vuur en wacht totdat er stoom vanaf komt. Blijf af en toe door de melk roeren.
  • Zet het vuur daarna wat lager en wacht tot de suiker volledig is opgelost in de melk. Zet dan het vuur nóg lager, maar zorg dat de melk aan de kook blijft.
  • Laat de melk inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Roer regelmatig.
  • Roer de boter en het vanille-extract erdoor en klaar is kees!

Lees ook: Eet jij regelmatig varkensvlees? Wees dan bewust van deze vier onbekende gevaren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: 24 Kitchen | Beeld: Pixabay