En nee, het is niet hetzelfde!
In sommige recepten komt bakpoeder als ingrediënt naar voren. Soms staat er echter ook baking soda in de ingrediëntenlijst. Is dat dan hetzelfde als bakpoeder? En kun je die twee voor elkaar inwisselen? Wij hebben het antwoord voor je!
Baking soda vs. Bakpoeder
Om dit maar even meteen de wereld uit te helpen: baking soda en bakpoeder zijn niet hetzelfde. De twee zijn wel nauw verwant, maar niet voor elkaar inwisselbaar. Dit betekent dat wanneer er bakpoeder in een ingrediëntenlijst staat, je niet zomaar baking soda hiervoor in de plaats kunt gebruiken (en vice versa). Baking soda wordt daarnaast ook nog gebruikt als schoonheids- en schoonmaakmiddel. Bakpoeder is hiervoor niet geschikt!
Baking soda
Maar wat is nu feitelijk het verschil tussen de twee? Baking soda, een wordt gebruikt om je baksels beter te kunnen laten rijzen. Baking soda heeft wat dit betreft een sterktere werking dan bakpoeder. Komt baking soda in aanraking met zuren zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, dan ontstaan er kleine belletjes die het baksel luchtig maken. Gebruik daarom baking soda het liefste als je één van deze zure of zuurhoudende ingrediënten in je baksel hebt zitten.
Bakpoeder
Bakpoeder is een natriumcarbonaat waaraan een droog zuur is toegevoegd. Ook bakpoeder laat een baksel rijzen. Het kan in recepten vervangen worden voor gist en verandert de smaak van je gebakken product niet. Je kunt baking soda wel vervangen door bakpoeder, maar bakpoeder niet door baking soda. Wil je baking soda vervangen door bakpoeder? Gebruik dan 2,5 theelepel bakpoeder voor 1 theelepel baking soda. Veel bakplezier!
Bron: Margriet | Beeld: Pexels