Dit is wat je het beste kunt doen met dat verkoolde sneetje toast
Het gebeurt soms voordat je er erg in hebt: je sneetje brood dat je zojuist in de broodrooster hebt gedaan, is ineens helemaal verkoold. Of dat stukje vlees in de pan blijkt toch iets harder te zijn gegaan dan je had verwacht en is plotseling helemaal zwartgeblakerd. Oeps! Het per ongeluk laten verbranden van eten overkomt de besten en vaak is het kwaad al geschied voordat er iets tegen kunt doen. Weggooien dan maar, want aangebrand eten is ongezond, toch? Ja, maar toch hoef je verbrand voedsel niet altijd direct weg te gooien. Soms kun je je maaltijd nog redden…
Wie laat ook altijd het eten aanbranden?
Verbrand eten
Dat aangebrand eten slecht is voor je gezondheid, is algemeen bekend. In de verkoolde stukken zitten kankerverwekkende stoffen die erg schadelijk kunnen zijn, ook al zul je het misschien niet direct merken. Toch hoef je dat zwartgeblakerde eten niet altijd weg te gooien. In sommige gevallen kun je je maaltijd namelijk weer nieuw leven inblazen.
In de prullenbak?
De meeste schadelijke stoffen zitten enkel in de delen die verbrand zijn. De zwarte stukken dus, die je er in veel gevallen gewoon af kunt snijden. Let wel op: sommige etenswaren hebben meer nodig dan een simpele trimbeurt. Een geroosterde boterham bijvoorbeeld! Dat dunne sneetje brood snijd je namelijk heel makkelijk kapot. Gebruik daarom een mes om de verbrande broodkruimels eraf te schrapen. Hierdoor zul je een degelijke plak overhouden. Bij het bakken van vlees gebeurt het vaak dat de pan te heet is en dat biefstukje daardoor aan de buitenkant zwart wordt, maar vanbinnen nog rauw is. Snijd in dat geval de verkoolde delen eraf en leg het vlees vervolgens weer in de pan. Zo krijgt het een tweede kans.
Soep of jus
Wanneer de bodem van je pan soep te heet wordt, kan deze gaan aanbranden. Roeren is in dit geval geen optie, hierdoor verspreid je de verbrande delen juist. Zet in plaats daarvan het vuur uit en schep de soep over naar een andere pan. Mocht de soep nog verbrand smaken, dan kun je altijd wat honing of suiker toevoegen. Deze zoete toevoegingen verdringen de bittere brandsmaak en laten je soepje weer lekker smaken.
Regelmaat
Durf je geen nee te zeggen tegen een zwarte kippenbout tijdens een belangrijk etentje? Geen ramp, je lichaam kan een beetje verbrand eten prima aan. Maak er alleen geen gewoonte van. Hoe vaker je iets eet wat verbrand is, hoe ongezonder het is.
Lees ook: 4x etenswaren om je stoelgang te bevorderen
Wil je dit artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Elle Eten | Beeld: Public Domain Pictures