Ruth

Pellen is niet meer nodig!

Een appeltje schillen of een banaan pellen, dat doen we vaak bij veel soorten fruit. Maar bij sommige fruitsoorten is het niet nodig om ze te ontdoen van hun schil. Sterker nog, van sommige fruitsoorten is de schil juist hartstikke gezond!

Appels

Dat je de schil van een appel kunt eten is voor niemand nieuw. Snel een appeltje uit de hand is de perfecte gezonde snack, ideaal dus dat de schil eetbaar is. In de schil van een appel zitten veel vezels, vitamine A en vitamine C. Minder bekend is stofje quercetine, een sterke antioxidant met een ontstekingsremmend effect. Overigens is het wel belangrijk om je appel goed af te wassen voor je ‘m gaat eten, vanwege hardnekkige bestrijdingsmiddelen waarmee ze worden bespoten.

Kiwi

Ook wij moesten even twee keer met onze ogen knipperen toen we lazen dat de schil van een kiwi eetbaar is. Dankzij de bruine kleur en harige structuur ziet het er nu eenmaal niet heel smakelijk uit. Maar ondanks zijn onappetijtelijke uiterlijk is die buitenlaag van een kiwi hartstikke gezond. Met veel goede vetten, vezels en antioxidanten is het ontzettend goed voor je gezondheid. Ook voor dit fruit geldt dat je het goed moet wassen voordat je het met schil en al opeet.

Wortelen

Deze oranje groente hoef je eigenlijk niet te schillen voordat je ze kookt. Met een hoge concentratie vitamine A en caroteen is de buitenkant van een wortel namelijk ook hartstikke gezond.

Pompoen

Veel pompoensoorten kun je eigenlijk in zijn geheel opeten, maar niet alle soorten hebben een even smakelijke schil. Heb je een flespompoen of winterpompoen in de koelkast liggen, dan kun je die gerust met schil en al eten.

Bananen

Ook een banaan is met schil en al te eten. Maar of we daar blij van worden is nog maar de vraag… De bananenschil bevat onder ander vitamine B6, B12, magnesium en kalium, dus het is supergezonds. Mocht je je aan de bananenschil gaan wagen, was dan ook deze goed af voor je ‘m opeet.

Citrusvruchten

Eigenlijk is het niet zo vreemd om te bedenken dat de schil van de meeste citrusvruchten eetbaar is. We hebben allemaal wel eens citroenrasp in ons eten gedaan en ervaren hoe lekker het ruikt en hoe smaakvol dat is. Of het opeten van de schil in zijn geheel lekker is, durven we niet te zeggen.

Aardappelen

We sluiten het rijtje af met aardappelschillen. Iedereen heeft wel eens aardappelpartjes gegeten waar de schil nog aan zat. En dat is niet gek, want ook die is eetbaar wanneer de aardappelen gaar zijn. En het is nog lekker ook!

Lees ook: Is kokoswater écht gezond?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pexels