Maayke

Maximumgehalte

Niet iedereen is gelukkig even gevoelig voor solanine. Aubergine bevat namelijk, net als de aardappel een solanine-achtige stof, terwijl deze stof voor niemand problemen geeft. Toch is er wel voor aardappelen een toegelaten maximum gehalte solanine vastgesteld. Dit is 20 milligram solanine per 100 gram aardappel. Tegenwoordig worden er wel expres aardappelrassen geteeld met lagere solanine-gehalten.

Om zo min mogelijk solanine binnen te krijgen, gelden de volgende adviezen:

  • Bewaar aardappelen donker, koel en op een droge plaats. Dit voorkomt uitlopers en groene plekken met een hoog solanine-gehalte.
  • Snij groene plekken, uitlopers en beschadigde plekjes van aardappelen ruim weg. Snij plekjes ook goed weg wanneer de aardappelen in de schil worden gegeten.

Conclusie: Lekker opeten maar let wel een beetje op!

Pagina 2/2

Bron: RachelRay | Beeld: Wikimedia Commons, Sanjay Acharya