Maayke

Dit wist je vast nog niet

Het is een vraag die velen van ons zichzelf stellen bij het bereiden van aardappelen. Eten we de uitlopers van aardappelen gewoon op of kunnen we het voortaan toch beter weggooien? Wanneer we de aardappelen schillen halen we meestal ook de grote uitlopers eruit. Maar is dit eigenlijk wel nodig?

Gooi jij de uitlopers van de aardappelen altijd weg of eet je ze op?

Truc

Voor we doorgaan over de uitlopers op de aardappels is het wellicht leuk om te weten dan je ze veel sneller kunt koken met een trucje. De tip is om de aardappels alvast gedeeltelijk opwarmen in de magnetron. Het is niet aan te raden om je aardappelen compleet in de magnetron op te warmen, gezien de kooktijd dat moeilijk is in te schatten. Wanneer je ze gedeeltelijk in de magnetron opwarmt hoef je ze daarna slechts enkele minuten te koken. Prik met een vork een aantal gaten in de aardappelen en verwarm deze op 750 Watt ± 2 minuten in de magnetron. Draai ze om en verwarm ze opnieuw 2 minuten. Dit scheelt een hele hoop kooktijd

Solanine

Solanine is een natuurlijke gifstof die in aardappelen groeit onder invloed van licht. Dit zit in de schil van aardappelen en in de kiemen, oftewel de uitlopers van oudere aardappelen. Deze stof wordt door de aardappelen zelf aangemaakt om schimmels en vraat door insecten en wormen tegen te gaan. Bij inname van een grote hoeveelheid solanine kan dit giftig zijn voor de mens. Koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid, lusteloosheid, zwakheid en depressie zijn de meest voorkomende klachten. Er is weinig bekend over langdurige effecten van grote hoeveelheden.

Op de volgende pagina hebben we de adviezen staan.

Pagina 1/2

Lees ook: Oei, zo vaak moet je je gootsteen schoonmaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!