Naomi

Eindelijk weten we welke ui we nodig hebben

Heel veel recepten vertellen je niet welke ui je nodig hebt en daardoor wordt het giswerk. Gebruik je een gele ui, een rode, een sjalot? Het kan heel verwarrend worden en daarom leggen we je nu haarfijn uit welke ui het beste bij het gerecht past dat je wil maken. Ze hebben namelijk allemaal hele verschillende eigenschappen. 

Gele uien

Gele uien hebben een hele scherpe smaak als ze rauw zijn, maar juist een hele zachte smaak als je ze bakt. Daarbij hebben ze niet lang nodig om te bakken en ze gaan in bijna alles. Ze zijn vooral goed in stoofpotjes, bouillons en soepen. Ook vleesgerecht zijn uitermate geschikt. Deze ui kan altijd gebruikt worden als vervanger voor een andere.

Witte uien

Witte uien hebben een hele scherpe en uitgesproken smaak. Daarbij zijn ze heel knapperig, doordat ze veel water bevatten. Ze worden veel gebruikt in de Mexicaanse keuken, omdat de knapperige textuur ze heel geschikt maakt voor salsa’s en andere rauwe gerechten.

Zoete uien

Zoete uien hebben een uitgesproken smaak en zijn zowel rauw als gebakken lekker. Gebruik deze uien het liefst in een gerecht waar de ui een hoofdrol speelt, zoals uiensoep of uienringen.

Benieuwd waar je rode uien, lente-uien en sjalotten voor gebruikt? Je vindt het op pagina 2!


Pagina 1/2