Jaimy Boer

Welke is jouw favoriet?

Sommige traditionele Nederlandse gerechten worden tegenwoordig niet meer gegeten, wat natuurlijk hartstikke zonde is. We worden immers hartstikke blij van gerechten als hete bliksem en Jan in de zak. Hoog tijd om deze gerechten hun verdiende eer te geven en opnieuw in de spotlight te zetten. 

1. Hete bliksem

Een gerecht waar je het lekker warm van krijgt, zo kun je hete bliksem het beste omschrijven. Je maakt de stamppot met 2 delen aardappel, 1 deel zure appelen, 1 deel zoete aardappelen of peren en 1 deel uien. En als je het helemaal goed wilt doen, dan serveer je het met klapstuk: rundvlees dat gesneden wordt van klapribben, oftewel de korte ribben van het rund.

2. Blote billetjes in het gras

Blote billetjes in het gras is eigenlijk een aardappel-stamppotgerecht met snijbonen en witte bonen. Aan de snijbonen en witte bonen heeft het de grappige naam te danken, omdat het lijkt op blotte billetjes die in het gras zitten. Het recept is makkelijk klaar te maken en ontzettend voedzaam. Niet voor niets dus dat het nog steeds gegeten wordt. Weliswaar met een twist, maar net zo vullend als vroeger.

3. Kruudmoes

Kruudmoes is niet voor iedereen weggelegd, en dat heeft alles te maken met de ingrediënten. Het gerecht werd destijds gemaakt voor de werkers op het land, die een stevige en voedende pap voor hun kiezen kregen. Met ingrediënten als gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en veel verse kruiden konden ze daarna weer aan de slag.

4. Arretjescake

Arretjescake is een goed voorbeeld van traditionele Nederlandse gerechten die we tegenwoordig nog steeds veel zien. Doordat het niet in de oven hoeft en snel gemaakt is, blijft de arretjescake een populair gerecht. Je maakt de cake met pure chocolade, boter, mariabiscuitjes, koffie en vanillesuiker.

5. Balkenbrij

In het najaar en in de winter stond het steevast op tafel: balkenbrij. Volgens traditie werd dit vooral op de boerderij gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van het varken, boekweitmeel en speciale kruiden. Voor een zoete smaak werden er ook krenten of rozijnen toegevoegd. Balkenbrij eet je op brood of samen met groenten en aardappels.

6. Jan in de zak

Jan in de zak werd vroeger uit armoede gemaakt en bestond uit een grote deegbol vol met zoete rozijnen, boter en stroop. Het is niet duidelijk waar de naam ‘Jan’ vandaan komt, maar de zak verwijst naar de deegbol die veel wegheeft van een kussensloop. Een smakelijke verrassing, waar we zoete herinneringen aan hebben!

Lees ook: Dit zijn de favoriete gerechten van Janny van der Heijden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Videostill